Općina Donja Voća

www.voca.hr

Vrijeme u Voći

weather_icon

15

°c

16. GRADSKO NATJECANJE EKIPA PRVE POMOĆI MLADEŽI HRVATSKOG CRVENOG KRIŽA

Suorganizatori ovogodišnjeg školskog/gradskog natjecanja ekipa prve pomoći mladeži Crvenog križa su OŠ grofa Janka Draškovića Klenovnik i Crveni križ Ivanec. Škola Klenovnik domaćin je natjecanja mladeži Hrvatskog Crvenog križa kontinuirano od 2013.g.


Na 16. gradskom natjecanju ekipa prve pomoći mladeži Hrvatskog Crvenog križa sudjeluje 8 ekipa iz kategorije pomlatka (ekipe osnovne škole) : OŠ Bednja, OŠ Donja Voća, OŠ Ivanec, PŠ Salinovec, OŠ Klenovnik, OŠ Lepoglava, OŠ Maruševec i PŠ Druškovec, te 2 ekipe kategorije mladeži, tj. dvije ekipe Srednje škole Maruševec. Svaka ekipa broji 5 članova i jednog rezervnog člana, te će se ove godine natjecati 59 natjecatelja.


Na školskim/općinskim/gradskim natjecanjima koja se održavaju ovu subotu u 82 grada u RH sudjelovati će 4002 učenika osnovnih i srednjih škola! IZ GDCK Ivanec na natjecanju sudjeluje 59 učenika!


Cilj natjecanja je okupljanje na jednom mjestu što većeg broja mladih osoba u svrhu razmjene iskustava i ideja o radu mladeži HCK, kao i zajedničko druženje članova mladeži Crvenog križa. Sadržaj natjecanja obuhvaća provjeru znanja o Pokretu Crvenog križa, Hrvatskom Crvenom križu, Međunarodnom humanitarnom pravu i ljudskim pravima, i provjeru znanja i vještina iz pružanja prve pomoći.


Na natjecanju mladi pokazuju svoja znanja koja su naučili tijekom proteklih mjeseci sudjelujući u izvannastavnoj aktivnosti ''prve pomoći'' u svojim školama. (ekipe uče o i obrađuju slijedeće teme: gubitak svijesti, krvarenje, rane, opekline, ozljede, prijelome, uganuća i iščašenja, kako postupaka u slučaju panične reakcije i u brojnim drugim situacijama koje se mogu dogoditi kako u školi tako i u vlastitom domu, na javnom mjestu ili sl.)


Ekipe vode njihovi mentori, učitelji koji tijekom školske godine ulažu puno nastavnih sati kako bi učenici uvježbali vještine iz pružanja prve pomoći, ali i naučili puno o povijesti i ideji najveće humanitarne organizacije u svijetu, Crvenom križu.


Prva pomoć je skup radnji kojima se pomaže ozlijeđenoj ili iznenada oboljeloj osobi na mjestu događaja, prije dolaska HITNE medicinske službe ili drugih kvalificiranih zdravstvenih djelatnika.


Prvu pomoć pruža osoba koja se zatekne na mjestu nesreće. Prva pomoć kao temeljna djelatnost Društva Crvenog križa i Crvenog polumjeseca svoju povijest počinje pisati već 1859.g. s bitkom kod Solferina u kojoj je Henry Dunant organizirao pomoć ranjenicima obiju zaraćenih strana.


Danas, Hrvatski Crveni križ provodi tečajeve prve pomoći za osobe različitih dobnih skupina i zanimanja, od vrtićke dobi do odraslih, a jedna od ciljanih skupina su mladi koje se želi pripremiti na svakodnevne životne situacije u kojima je neophodno pružanje prve pomoći. Cilj osposobljavanja mladih za pružanje prve pomoći je poticanje na odgovorno ponašanje u cilju sprečavanja nastanka nesreće i bolesti. Sve veći broj mladih osposobljenih za pružanje prve pomoći doprinosi zajednici većim brojem spašenih života, sprečavanjem nastanka trajnih posljedica po unesrećenu osobu te skraćivanje trajanja liječenja i oporavka.


Na natjecanju će sudjelovati 59 natjecatelja, 8 mentora, 24 glumaca/modela iz svih škola iz kojih se ekipe natječu, te 30 članova Komisija, dakle preko 120 osoba.
Najbolja ekipa iz kategorije podmlatka i najbolja ekipa iz kategorije mladeži sudjelovati će na Međužupanijskom natjecanju ekipa prve pomoći mladeži Hrvatskog Crvenog križa (II. razina natjecanja) koje će se održati u OŠ Ante Starčevića u Lepoglavi, dana 14.04. o.g.i na kojem će uz ekipe iz svih gradskih društva Crvenog križa Varaždinske županije, sudjelovati i ekipe iz Međimurske i Krapinsko-zagorske županije.


Natjecanje i ove godine pomaže Autobusni prijevoz Varaždin,osiguranjem besplatnog prijevoza učenika i mentora na Natjecanje; te Infinity iz Donje Višnjice.

 

 

Ravnateljica GDCK Ivanec:
Jasminka Ruhek, dipl. soc. radnik

fb