Općina Donja Voća

www.voca.hr

Vrijeme u Voći

weather_icon

15

°c

DETOX ETNO TOUR VOĆANSKI STOLČEK NA TRI NOGICE

Općina Donja Voća je 23. rujna 2017. organizirala DETOX Etno Tour stolarsku radionicu izrade voćanskog drvenog stolčeka na tri nogice , u sklopu provedbe projekta DETOX koji je podržan od strane Europske unije i sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska. (Ruralna detoksikacija upoznavanjem bogatstva kulturne baštine DETOX SLO-HR98 / Podeželsko razstrupljanje sa spoznavanjem zakladov kulturne dedinščine DETOX SLO-HR98).

 

Radionici je prisustvovalo gotovo sedamdesetak posjetitelja, majstora i natjecatelja iz domaćih voćanskih udruga: iz Udruge Stara brv, iz KUD-a Voća i Udruge umirovljenika. Za logističku podršku događaju   pobrinula se Udruga Mentor. Na radionici je sudjelovala i općina partner u projektu Detox s natjecateljskom ekipom iz Občine Sveti Andraž v Slovenskih goricah. Radionica se održala u Gornjoj Voći na izvornom starinskom voćanskom imanju obitelji Martan, uz veliku podršku domaćina i mještana zaseoka Kraljsko/Martani.

 

Vještinu izrade čvrstih drvenih stolčeka na tri nogice pokazalo je osam majstora – stolara, a tradicija je tog dana živjela u svakom kutku imanja. Dok su neki igrali starinske igre poput „činkanja“, žene su izrađivale ukrase od omota kukuruza te demonstrirale izradu raznih uporabnih premeta od slame.          Održana Etno Tour radionica dio je zajedničkog Etno Tour turističkog proizvoda koji zajednički razvijaju i prezentiraju u sklopu provedbe projekta DETOX projektni partneri: Občina Lenart kao vodeći partner, Občina Sveta Ana v Slovenskih goricah, Občina Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Gradski muzej Varaždin, Univerza v Mariboru, Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, Općina Vinica i Općina Donja Voća, te dva pridružena partnera: Javni Zavod Republike Slovenije za varstvo kulturne dediščine i Turistička zajednica Varaždinske županije.

 

GALERIJA SLIKA: http://www.voca.hr/galerije/pregled/detox-etno-tour-stolarska-radionica/992

 

 

 

Jadranka Jakopec

fb