Općina Donja Voća

www.voca.hr

Vrijeme u Voći

weather_icon

33

°c

NADA, LJUBAV, RADOST I MIR NA DETOX ETNO TOUR ADVENTSKOM FESTIVALU

Nada, ljubav, radost i mir bila su u petak, 1. prosinca 2017. godine prisutni na župnom dvoru u Donjoj Voći gdje je održana prva kreativna radionica izrade adventskih vjenčića i božićnih ukrasa od prirodnih materijala u skopu Detox Etno Tour adventskog festivala koji se tokom mjeseca prosinca održava u Donjoj Voći.

Pedesetak baka, mama, očeva, djece i mladih zajedno su izrađivali adventske vijence sa četiri adventske svijeće koje označavaju isčekivanje Božića. Miris svježe borovine, češeri, orasi, bršljan, kuglice od krep papira, licitarska srca, bomboni za bor izrađeni od šećera u kocki i ukrasnog papira, melodije adventskih i božićnih pjesama, miris toplog domaćeg čaja, pucketanje drva u peći i veselje svih prisutnih širili su se te prohladne večeri voćanskim brijegom.

Vijenac simbolizira vječnost jer nema početka niti kraja. Na prvu adventsku nedjelju pali se prva adventska svijeća simol nade u dolazak Mesije. Na drugu adventsku nedjelju pali se druga ili Betlehemska svijeća koja označava ljubav, a pali se prvenstveno u čast malog Isusa koji je boravio u štali odmah po svom rođenju. Na treću adventsku nedjelju pali se treća adventska svijeća ili Svijeća pastira i označava radost zbog skorašnjeg Isusovog rođenja. Četvrta adventska svijeća koja se pali posljednje nedjelje uoči Božića je Anđeoska svijeća i simbolizira mir.

 

Djeca su zorno pratila kako su mame i očevi nekad uz pomoć svojih baka i djedova izrađivali božićne ukrasne kod kuće kada nisu imali dovoljno novaca da kupe ukrase u trgovini kako bi za dolazak Spasitelja ukrasili svoje hižice u kojima su živjeli.

 

Adventska kreativna radionica održana je u sklopu provedbe projekta DETOX koji je podržan od strane Europske unije i sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska. (Ruralna detoksikacija upoznavanjem bogatstva kulturne baštine DETOX SLO-HR98 / Podeželsko razstrupljanje sa spoznavanjem zakladov kulturne dedinščine DETOX SLO-HR98). Radionica je dio zajedničkog Etno Tour turističkog proizvoda koji razvijaju i prezentiraju u sklopu provedbe projekta DETOX projektni partneri: Občina Lenart kao vodeći partner, Občina Sveta Ana v Slovenskih goricah, Občina Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Gradski muzej Varaždin, Univerza v Mariboru, Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, Općina Vinica i Općina Donja Voća, te dva pridružena partnera: Javni Zavod Republike Slovenije za varstvo kulturne dediščine i Turistička zajednica Varaždinske županije.

Video prilog možete vidjeti na ovom linku: https://www.youtube.com/watch?v=Oc9T-QUMdQ0 

 

Duh iščekivanja Božića osjeća se i u adventskoj pjesmi: https://youtu.be/-0CrODXxJIM

 

fb