Općina Donja Voća

www.voca.hr

Vrijeme u Voći

weather_icon

27

°c

NARDARSKA PJESMARICA

Prije dvije godine započeli smo radove na nardskoj pjesmarici, što je višegodišnja želja Nardaraca. Želja mjesne Hrvatske samouprave bila je, da se zapišu stare gradišćanske pjesme u jednu knjižicu-pjesmaricu, koja bi bila korisna u radu pjevačkog zbora i tamburaškog sastava kao priručnik. Tada je i svoj rad započeo gospodin Slavko Bregović kao voditelj tamburaša, te se je rado uključio u posao zapisivanja nota pjesma iz Gradišća.

Posao, rad na pjesmarici nije bio lagan. Pjesme koje su se širile od usta do usta, a s koljena na koljeno se usmeno prenosile više od petsto godina trebalo je po prvi puta zapisati. To su izvorne, stare hrvatske pjesme i za nas u dijaspori veliko blago, čime smo jako ponosni i želimo ih sačuvati za mlađe naraštaje.

Pored gradišćanskih pjesama u pjesmarici ima i pjesama iz Lijepe naše. Taj hrvatski dio pjesama u pjesmarici ljubav je prema zemlji koja je bila domovina naših pradjedova, pradmovina, a kojoj možemo zahvaliti da nas ima, da postojimo.

Kako smo uspjeli sačuvati više od petsto godina pjesme i što je najvažnije za jednog čovjeka, vlastiti identitet. Naravno nama je bio cilj, da pjesmarica bude od pomoći svima, a u prvom redu našim pjevačima i tamburašima. Kada bi bilo gdje u Hrvatskoj imali čast nastupati i razveseliti domaćine jednom pjesmom onog kraja gdje se nalaze, nastupaju. Kada je pak listaju oni koji žive daleko od svoje matične zemlje dobivaju jedan mali uvid u različite krajeve Lijepe naše domovine.

Pjesmarica ima i svoju simboliku. To je knjiga koja nema kraj, već knjiga-pjesmarica koja ima dva početka s ishodištem susreta u sredini knjige. To je knjiga susreta domovinske i iseljene Hrvatske!

Ova pjesmarica je znak dugogodišnjeg prijateljstva Narde i Murskoga Središća, naše suradnje, našeg partnerstva i našeg prijateljstva.

Knjiga kada se otvori s bilo koje strane počinje himnom. Himnom naše pradomovine s jedne strane knjige, a s druge strane knjige himnom naših predaka u Gradišću, gradišćanskom himnom. Naši zajednički korijeni, korijeni naših pređa uvijek će nas spajati, bilo što da se dogodi.

Knjiga je predstavljena javnosti u Nardi; Mađarska 28. listopada 2017. Predgovor pjesmarici je napisao dopredsjednik Mađarskog parlamenta, a parlamentarni zastupnik naselja Narde, gospodin dr. Csaba Hende, koji je osvjedočeni prijatelj Hrvatskog naroda.

 

Knjigu su predstavili sami autori; Kristina Glavanić iz Narde i Slavko Bregović iz Murskoga Središća. Pjesme iz Gradišća i iz Lijepe naše su predstavili; Pjevački zbor iz Narde, Tamburaški sastav iz Narde, Zoltán Pezenhoffer (Narda, Mađarska), Andreas Bencsics (Čemba, Austrija) i sam autor Slavko Bregović (Mursko Središće, Republika Hrvatska). Pjesmarica ima dvije početne strane i dva naslova: NAŠE JAČKE – Grádistyei dallamok, PJESME IZ MATIČNE ZEMLJE – Horvátországi dallamok. Podnaslov izdanja: Plod suradnje Narda – Mursko Središće.

Na promociji pjesmarice su bili prisutni dopredsjednik Mađarskog parlamenta, a parlamentarni zastupnik naselja Narde, gospodin dr. Csaba Hende, predsjednik Hrvatske državne samouprave, gospodin Ivan Gugan, gradonačelnik Grada Murskoga Središća, gospodin Dražen Srpak, načelnik naselja Donje Voće, gospodin Kruno Jurgec i župnik Donje Voće, gospodin Marko Zdravec.

 

Hrvatska mjesna samouprava Narda, Republika Mađarska

fb