Općina Donja Voća

www.voca.hr

Vrijeme u Voći

weather_icon

15

°c

Otkrivanje Stope svetog Martina u Donjoj Voći

U nedjelju 12. studenoga u 11 sati ispred župne crkve svetog Martina biskupa u Donjoj Voći svečano će biti otkrivena stopa svetog Martina.

U ovoj drevnoj martinskoj župi koju resi barokna crkva svetog Martina duge povijesti i bogate umjetničke baštine, bit će otkrivena ukupno četvrta Stopa svetog Martina u Varaždinskoj biskupiji, nakon Virja, Martijanca i Varaždinskih Toplica.

Organizatori ovog događaja su Općina Donja Voća, Župa sv. Martina biskupa – Donja Voća i Kulturni centar sveti Martin – Hrvatska.

Kulturni centar sveti Martin – Hrvatska u suradnji s lokalnim zajednicama, župama i Institutom za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba do danas je na hrvatskom prostoru postavio šesnaest Stopa sv. Martina, simbolički priključivši ta mjesta velikom putu Via Sancti Martini. Martinska tradicija i sačuvana baština svakoga mjesta doživljava se na poseban način, a Stopom sv. Martina ističe se važnost pojedinoga lokaliteta u kulturološkom kontekstu Hrvatske i Europe.

Naime, u okviru Vijeća Europe i Instituta europskih kulturnih itinerara, čiji je cilj promoviranje europskoga kulturnog identiteta u njegovu jedinstvu i raznolikosti, razvija se već cijelo desetljeće europski kulturni itinerar pod nazivom “Sveti Martin iz Toursa, Europljanin, simbol dijeljenja, zajednička vrijednost”. Vijeće Europe ga je u rujnu 2005. godine ocijenilo Velikim kulturnim itinerarom Vijeća Europe i tom prigodom u Martinovu gradu Toursu inauguriralo Europski kulturni centar sv. Martin iz Toursa. Martinski kulturni itinerar na specifičan način objedinjuje sve europske zemlje kroz koje je svetac nekoć prolazio, ali i one u čiju je kulturnu baštinu utkan kult sv. Martina. Na smjernicama što bolje revalorizacije i promidžbe kulta i tradicije sv. Martina te čvršćega povezivanja lokalnih zajednica do danas su osnovani Kulturni centri sv. Martina u Mađarskoj, Francuskoj (2), Sloveniji, Italiji (2), Nizozemskoj, Njemačkoj, Belgiji, Slovačkoj, Luksemburgu i Hrvatskoj (osnovan 2006. godine).

Stopa sv. Martina jedinstvena je poveznica europske martinske tradicije, koja svojom višestrukom simbolikom ima za cilj zbližiti martinska mjesta, njihove ljude i običaje u svoj raznolikosti, dijeleći i promičući zajedničke vrednote koje razotkrivamo u bogatoj europskoj materijalnoj i nematerijalnoj baštini sv. Martina. Riječ je o maloj skulpturi velike simboličke vrijednosti, simbolu kretanja, putovanja i otkrića te novih susreta i poznanstava. Ističući hodanje Stopa sv. Martina promiče i zdrav život te dijeljenje – ključne martinske inicijative zajedništva. Stopu sv. Martina oblikovao je suvremeni francuski kipar Michel Audiard 2003. godine.

fb

Dokumenti za preuzimanje