Općina Donja Voća

www.voca.hr

Vrijeme u Voći

weather_icon

16

°c

PROJEKT IZVORI BUDUĆNOSTI – lokalna inicijativa globalnog značaja

Zajednički projekt Općine Donja Voća i Udruge Mentor IZVORI BUDUĆNOSTI prijavljen je za sufinanciranje u sklopu velikog europskog projekta LADDER.

Hrvatska zajednica županija i u 2017 godini sufinancirati će mikroprojekte na lokanoj razini usmjerene na obrazovanje za razvoj i podizanje svijesti u sklopu velikog europskog projekta LADDER koji se provodi u 19 zemalja članica Europske unije i 17 zemalja koje nisu članice Europske unije.

Projektne ideje moraju se temeljiti na DEAR pristupu (Development Education and Raising Awareness - DEAR), što obuhvaća osvještavanje javnosti o globalnim razvojnim temama i promicanje obrazovanja za razvoj. Globalne razvojne teme odnose se na 17 ciljeva za održivi razvoj koje su utvrdili Ujedinjeni narodi, a obrazovanje za razvoj uključuje aktivnosti podizanja svijesti i informiranja građana, poticanja aktivne uključenosti građana u djelovanje na lokalnoj razini te promjene stavova u vezi s globalnim izazovima i pitanjima razvoja.

Opći cilj projekta je smanjiti onečišćenje pitke vode i osigurati kvalitetu i održivost izvora vode. U projektu će sudjelovati volonteri voćanskih udruga i učenici osnovne škole. Početak projekta planira se uz Dan planeta zemlje. Planira se očistiti izvor vode Jablanovec i 3 bunara, iz kojih voda nije korištena više od 30 godina, od uvođenja vodovodne mreže (u Gornjoj Voći, u centru Donje Voće i u blizini potoka Voće na samoj granici s Općinom Klenovnik). Planiraju se održati radionice o održivom upravljanju vodama i čišćenje bunara od strane stručnih osoba, izraditi priručnik o održivom upravljanju vodama. Volonteri i učenici će kroz edukaciju i radionice prikupljati slike i materijale za izradu kratkog filma o samom procesu čišćenja. Na kraju projekta organizirati će se izložba fotografija i prezentacija o važnosti održivog gospodarenja vodama koju će održati učenici zajedno s volonterima.

Kroz projekt IZVORI BUDUĆNOSTI učenici i volonteri djelovati će lokalno i širiti svijest o važnosti održivog gospodarenja vodama na globalnoj razini.

fb