Općina Donja Voća

www.voca.hr

Vrijeme u Voći

weather_icon

33

°c

Špilja Vindija

Na području općine Donja Voća kao prirodno naslijeđe je zaštićena špilja Vindija -spomenik prirode. Špilja Vindija se istovremeno može smatrati geološkim, geomorfološkim i botaničkim spomenikom prirode.

Zbog važnosti lokaliteta, zaštitom je obuhvaćeno šire područje špilje. Špilja Vindija se nalazi oko 2 km od središta Donje Voće s jugozapadne strane Križnjakova vrha na 275 metara nadmorske visine. Ima oblik izdužene dvorane dugačke pedesetak metara, široka je oko 30 metara, a visoka desetak metara.

Pronađeni materijalni ostaci sežu od paleolitika do ranoga srednjega vijeka, a kosturni ostaci omogućuju praćenje evolucije od neandertalaca prema suvremenom čovjeku. Svi nalazi upućuju da se špilja koristila za život i kao skrovište četrdesetak tisuća godina prije Krista, pa sve do 9. stoljeća poslije Krista. Špilja je lako dostupna, jer uspon od mjesta za parkiranje do same špilje nije suviše strm.

U planu je nastavak započetoga projekta zaštite i etapne revitalizacije špilje, kako bi se zaustavilo, odnosno usporilo, njezino oštečivanje i propadanje. U kasnijim fazama realizacije projekta u planu je, na odgovarajući način, prezentirati špilju i uklopiti je u turističku ponudu (zaštita i uređenje okoliša špilje,  prezentacija lokaliteta, uvrštavanje špilje u turističko-planinarske rute, ...). Da bi se rad na projektu uspješno nastavio moraju se uključiti lokalne snage, županijska tijela i turistički djelatnici.

fb