Općina Donja Voća

www.voca.hr

Vrijeme u Voći

weather_icon

26

°c

SUNCOKRET RURALNOG TURIZMA ZA 2013/2014. GODINU

Varaždinska županija i Turistička zajednica Varaždinske županije prijavila je projekt Voćanska starinska košnja trave Općine Donja Voća i "Udruge Stara brv" na Natječaj za dodjelu nacionalne godišnje nagrade Suncokret ruralnog turizma za 2013/2014. godinu.

Natječaj je raspisala Strukovna udruga Klub članova Selo iz Zagreba. Kandidati se natječu u pet kategorija: turističko seljačka gospodarstva, poduzetnici u ruralnom turizmu, ruralno–turističke manifestacije, ruralno-turistički projekti i tradicijska ruralna gastronomija.

Projekt Voćanska starinska košnja trave prijavljen je u kategoriji Ruralno-turistički projekti. TZ Varaždinske županije ukupno je prijavila petnaest projekata iz Varaždinske županije. Video zapis o Voći naglašava poznatu voćansku gostoljubivost pjesmom Voća je divno zagorsko mjesto. Sama tehnika i način košnje trave starinskom drvenom ručnom kosom opisan je na originalnom domaćem voćanskom dijalektu za koji je svoje stručno mišljenje napisala dr.sc Anita Celinić iz Zagreba. Udruga Stara brv je svojim nastupima  i izvedbom košnje predstavila projekt nekoliko puta u Hrvatskoj i Sloveniji.

Ovim projektom želi se potaknuti potencijalna turistička ponuda voćanskoga kraja, očuvati izvorni voćanski običaji, domaća zagorska hrana te prezentirati izvorni voćanski govor i prirodne ljepote voćanskih brega.

fb