Općina Donja Voća

www.voca.hr

Vrijeme u Voći

weather_icon

27

°c

Svetkovina blaženog Alojzija Stepinca

Stepinac je polazište od kojega treba uvijek iznova započinjati, na njemu se treba nadahnjivati, učvršćivati, orijentirati da bi nam se otvorili obzori budućnosti. Dobro to zna naš hrvatski narod. On čuva svoju memoriju koja se ne može svesti samo na nabrajanje određenih podataka. Hrvatski narod ima duboku svijest vlastitoga dostojanstva.

Ova prvostolnica, i zemni ostaci našega blaženika u njoj, magnet su koji privlači i okuplja hrvatske vjernike. Na grob blaženog Alojzija tijekom cijele se godine hodočasti, tu se donose svjedočanstva vjere, polažu zavjeti, zahvaljuje za uslišane molitve i preporučuje u potrebama sebe i svoje, obitelji i narod, Crkvu i svijet. Tome ste najbolji dokaz i svjedoci vi, draga braćo i sestre, večeras okupljeni u Stepinčevoj katedrali.

Naša Crkva i hrvatski narod - slobodno to možemo reći - nerazdvojivo su obilježeni životom i smrću blaženog Alojzija Stepinca. Crkva čuva memoriju svetosti, a nimalo ne iznenađuje što se u mnoštvu svjedoka, u memoriji hrvatskoga vjerničkog narodnog bića, duboko utisnuo i ostao živjeti spomen na blaženog Alojzija. Bog ga je pozvao, a on se odazvao i postao simbolom hrvatskoga katoličkog identiteta.

Blaženi i uskoro sveti papa Ivan Pavao II. označio je hrvatskom narodu blaženog Alojzija Stepinca kao neku vrstu kompasa pomoću kojeg se treba orijentirati, a kao glavne točke Papa je spomenuo: vjeru u Boga, poštivanje čovjeka, ljubav prema svima sve do opraštanja, jedinstvo s Crkvom kojoj je na čelu Petrov nasljednik« - rekao je nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić u homiliji na blagdan bl. Alojzija Stepinca u prepunoj zagrebačkoj katedrali u ponedjeljak 10. veljače. Doista, ne samo da na večernjem euharistijskom slavlju svi vjernici nisu mogli ući u katedralu nego i čitav dan od otvaranja katedrale rano ujutro neformalne skupine zagrebačkih vjernika i hodočasnika iz drugih dijelova Hrvatske izmjenjivale su se u molitvama na blaženikovu grobu. Na večernjoj misi grob bl. Stepinca okružilo je više od 150 svećenika, redovnika i đakona, a uz kardinala misu su slavili apostolski nuncij u Hrvatskoj nadbiskup Alessandro D Errico, bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak, zagrebački pomoćni biskupi Valentin Pozaić Ivan šaško i Mijo Gorski, a među vjernicima bili su visoko izaslanstvo Grada Zagreba na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem, predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić i predstavnici drugih kulturnih i društvenih ustanova.

Bez misterija križa gubi se kršćanski identitet

U uvodnom dijelu homilije kardinal Bozanić rekao je da je Isus Krist zrno koje umire da bi dalo život o kojem je govorilo misno evanđelje te je istaknuo: Zahvaljujući tom zrnu niknula su svjedočanstva po životima kršćana, među kojima najviše privlači nesebična ljubav mučenika. Bog je na polju svijeta i u ljudskim srcima ostavio jasne tragove svoje prisutnosti, no ipak je na istom polju posijano i zrnje zla rekao je kardinal i nastavio: Slaveći blagdan blaženog Alojzija Stepinca, iz godine u godinu obnavljamo spomen koji ima obilježja suprotna plodovima zla. Spomen blaženog Alojzija iz nemira nas uvodi u mir, iz nestabilnosti u postojanost, iz izgubljenosti u sigurnost, iz beznađa u nadu, iz ravnodušnosti u ljubav, iz grijeha u milost. U spomenu blaženog Alojzija susrećemo se i s mučeništvom u kojem se očituje čista i nesebična ljubav koja vodi do herojskoga svjedočenja kreposna života.

Tumačeći mučeništvo, kardinal Bozanić je uz ostalo rekao: Mučeništvo u prvom redu pretpostavlja temeljitu vjeru u Boga. U Tebe se, Gospodine, uzdam! - bilo je biskupsko i životno geslo blaženog Alojzija. Izraz je to vjere koja pokreće i usmjeruje čitavu osobu i koja se u nadi potpuno predaje Bogu. Mučeništvo daje ozbiljnost kršćanskom životu. Bez misterija križa gubi se kršćanski identitet, a kršćanstvo tada upada u utopijski bijeg prema zatvorenoj ovozemaljskoj budućnosti.

Stepinac je polazište od kojega treba započinjati

Istaknuvši potom: Potrebno je danas biti ovdje, uz blaženog Alojzija, da bismo osjetili otkucaje povijesnog bila naših korijena, da bismo osvježili tragove nade za našu budućnost, kardinal Bozanić je nastavio: Naime, u razdoblju samoobrane od komunističkog totalitarizma, predvođen blaženim Alojzijem, hrvatski je narod prošao hod duhovnog dozrijevanja zahvaljujući kojemu nisu podcijenjene bitne vrjednote za ljudski život, a učvršćeno je uvjerenje da je jedini Bog vrhovni jamac našega pojedinačnog i narodnog dostojanstva, kao i naših prava.

Izvor: Glas Koncila

Foto: GK/Bernard Čović

fb