Općina Donja Voća

www.voca.hr

Vrijeme u Voći

weather_icon

26

°c

DETOX ETNO TOUR RADIONICA – VOĆANSKA ŽETVA

Općina Donja Voća je 22. srpnja 2017. organizirala DETOX Etno Tour radionicu Voćanska žetva i izrada košara za kruh od slame – I. dio, u sklopu provedbe projekta DETOX koji je podržan od strane Europske unije i sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska. (Ruralna detoksikacija upoznavanjem bogatstva kulturne baštine DETOX SLO-HR98 / Podeželsko razstrupljanje sa spoznavanjem zakladov kulturne dedinščine DETOX SLO-HR98).

Voćansku žetvu su na starinski način prikazale zajednički domaće voćanske udruge: Udruga Stara brv, KUD Voća i Udruga umirovljenika te uvijek dragi gosti iz bratske Občine Starše iz Slovenije: Društvo Ajda i Turistično društvo Starše, uz podršku brojnim mještana zaseoka Kraljsko/Martani, Jakopci i Belščaki, te posjetitelja iz susjednih općina.

U popodnevnim satima, na pravoj ljetnoj temperaturi iznad trideset stupnjeva, oko stotinjak sudionika, najprije se okupilo na novom igralištu u zaseoku Kraljsko gdje su u narodnim nošnjama, radnoj starinskoj obleki za žetvu i pripremljenim starinskim alatom za žetvu, svi zajednički u povorci krenuli s traktorima i pješice kroz polje do parcele na kojoj je trebalo najprije pokositi žito, zatim ga složiti u snopove, slamu pripremiti za izradu slamnatih korpica za kruh, te odvojiti žito za brašno.

Na njivi su se težaci trebali malo odmoriti od naprornog posla i okrijepiti s pravom voćanskom kapljicom i tradicionlanom zagorskom domaćom hranom: kosanom mašću na domaćem kukuruznom kruhu, pugačom, zlievkom, zdigenim i pruostim sirnim štruklima, kobasicama te ostalim slatkim i slanim delicijama pripremljenim za težake na polju.

Održana Etno Tour radionica dio je zajedničkog Etno Tour turističkog proizvoda koji zajednički razvijaju i prezentiraju u sklopu provedbe projekta DETOX projektni partneri: Občina Lenart kao vodeći partner, Občina Sveta Ana v Slovenskih goricah, Občina Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Gradski muzej Varaždin, Univerza v Mariboru, Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, Općina Vinica i Općina Donja Voća, te dva pridružena partnera: Javni Zavod Republike Slovenije za varstvo kulturne dediščine i Turistička zajednica Varaždinske županije..

Općina Donja Voća zahvaljuje svim težacima i posjetiteljima koji su podržavli ovu radionicu i poziva sve na drugi dio radionice - pletenje slamnatih korpica za kruh, koja će se održati prigodom obilježavanja ovogodišnjeg dana općine i spomendana župe – tradicionalnog voćanskog Martinja u jedanaestom mjesecu ove godine.

fb