Općina Donja Voća

www.voca.hr

Vrijeme u Voći

weather_icon

18

°c

Varaždinski folklorni ansambl u "Lisinskom" izveo koreografiju plesova i pjesama Donje Voće 'Zrasla nam je hruškica'

Varaždinski folklorni ansambl nastupio je u nedjelju, 10. travnja, u koncertnoj dvorani 'Vatroslav Lisinski' u Zagrebu na Razglednici 5. kulturno-umjetničkog amaterizma Republike Hrvatske.

Riječ je o programu u organizaciji Hrvatskog sabora kulture koji okuplja pobjednike državnih smotri u svim poljima kulturno-umjetničkog amaterizma – najbolje zborove, vokalne ansamble, tamburaške i puhačke orkestre, dramske amatere, zavičajne književnike te folklorne ansamble.

VFA je na Razglednici sudjelovao kao pobjednik prošlogodišnje državne smotre koreografiranog folklora, odnosno 22. susreta hrvatskih folklornih ansambala održanog u Čakovcu 17. listopada. VFA je bio jedini predstavnik Varaždinske županije na ovogodišnjoj Razglednici.

Ansambl je izveo koreografiju plesova i pjesama Donje Voće 'Zrasla nam je hruškica' čiji je autor osnivač, umjetnički voditelj i koreograf ansambla Pjerino Hrvaćanin. Program su također uvježbali i vokalna voditeljica Maja Delić te voditelj tamburaške sekcije Matija Auker.

Odličnu izvedbu varaždinskih folkloraša, s kojom su opravdali titulu jednog od najboljih folklornih ansambla u Hrvatskoj, zasluženim je ovacijama ispratila prepuna dvorana Lisinski. Koreografija 'Zrasla nam je hruškica' nakon ovih će uspjeha zasigurno ostati jedna od prepoznatljivih točaka Varaždinskog folklornog ansambla, a njena je vrijednost značajna i zbog toga što na folklornu scenu donosi dosad neviđene pjesme i plesove iz Donje Voće.

Uz VFA, neki od izvođača na Razglednici 5 bili su djevojački zbor Cantus ante omnia iz Zagreba, vokalno-instrumentalni ansambl 'Lipe' iz Siska, tamburaški orkestar KUD-a 'Gaj' iz Zagreba te KUD 'Obreška' iz Donje Obreške koji je nastupao kao pobjednik državne smotre izvornog folklora.

VFA je jedini ansambl iz Varaždinske županije koji je ikad osvojio nagradu na državnoj smotri koreografiranog folklora. Tako je ovaj povijesni uspjeh dodatno okrunjen i sjajnim premijernim nastupom varaždinskog ansambla u najvećoj i jednoj od najslavnijih hrvatskih koncertnih dvorana.

Varaždinski folklorni ansambl već je počeo pripremati nove materijale za ovogodišnju županijsku smotru folklora, a za nekoliko ih mjeseci očekuje i turneja u njemački gradić Schwalenberg, kao i drugi nastupi širom županije i Hrvatske.

fb