Gastronomija
_83713.jpg.axd?width=750&quality=90)







U Voći se oduvijek dobro jelo. U okviru projekta Detox prikupljeni su izvorni recepti za voćanska jela, koja ovdje donosimo u izvornom voćanskom dijalektu.
PRUOSTA PUGAČA (posni kruh)
• pšenična mela (pšenično brašno)
• tuopla voda (topla voda)
• suol (sol)
• malo dumače kosane masti če očete (malo kosane masti po želji)
• jajce za premazati (jaje za premazivanje)
Kak se diela (postupak):
Ud mele, vode i suoli zamiesiti tiesto ko za kruh, premazati z jajcum i desti gori kosanu mast i desti peč v dumaču krušnu peč (Od brašna, vode i soli zamijesiti krušno tijesto, premazati s jajem i kosanom mašću i peći u krušnoj peći na drva).
VOĆANSKA ZLIEVKA (Voćanski slani lijevani kolač)
• biela kuruzna mela (bijelo kukuruzno brašno)
• dumaču kisielu mlieko (kiselo mlijeko)
• suol (sol)
• jajca (jaja)
• kisielu vrhje (kiselo vrhnje)
• čista dumača svinska mast za protvan (čista mast za posudu za pečenje)
• jajce za premazati (jaje za premazivanje)
Kak se diela (postupak):
Ud mele, kisieluga mlieka, jajc i suoli zmiješati tiesto. Protvan premazati z čistu masti i zagreti v krušni peči. Tiestu vlijati v vroči protvan i premazati z vrhjum. Desti peč v dumaču krušnu peč. (Od brašna, kiselog mlijeka, jaja i soli izmiješati lijevano tijesto. Posudu za pečenje premazati s čistom masti i zagrijati u krušnoj peči. Tijesto ulijati u zagrijanu posudu i premazati vrhnjem. Peći u krušnoj peći na drva.
VOĆANSKI DUMAČI MLINCI (Voćanski mlinci)
• biela mela (bijelo brašno)
• tuopla voda (topla voda)
• suol (sol)
• jajca (jaja)
Kak se diela (postupak):
Ud mele, vode, jajc i suoli zamiesiti tiesto. Na tinku resuknati. Zrezati na male kumade i peči na tabli ud šporeta. (Od brašna, vode, jaja i soli zamijesiti tanko tijesto. Tanko razvaljati. Rezati na manje komade i peći na tabli od štednjaka na drva.
KUHANA JAJCA I GRAH Z ZELJUM NA ŠELATO (Kuhana jaja s salatom od graha i zelja)
• gra (grah)
• kisielu zelje (kiselo zelje)
• zkuhana jajca (kuhana jaja)
• črnu uolje (crno bučino ulje)
• jabučni uocet (jabučni ocat)
• suol (sol)
Kak se diela (postupak):
Gra zkuhati i uhladiti, zmiešati z nariezanim kisielim zeljum, črnim uoljum, jabučnim uoctom i suoli. Jajca zkuhati, uhladiti i narezati. (Kuhani grah pomiješati sa kiselim zeljem, crnim uljem, jabučnim octom i solju. Poslužiti sa kuhanim jajima.)
JUHA Z NARIBANU KAŠICU I PURAJSKIM ŽELOCIMA (Juha s kašicom i purećim želucima)
• voda (voda)
• puori luk (poriluk)
• petrožin (peršin)
• žota mrkva (žuta mrkva)
• friški purajski želodic (svježi pureći želudac)
• naribana kašica za juhu (tijesto za juhu)
• suol (sol)
Kak se diela (postupak):
V vodu desti kuhat nariezani puori luk, žotu mrkvu, friški purajski želodic i soul. Da se skuha v vrielu vodu sipati naribanu kašicu i na kraju petrožin. (Kuhati u vodi poriluk, žutu mrkvu, pureći želudac uz dodatak soli. Kuhanim namirnicama dodati u kipuću vodu tijesto za juhu, te prije posluživanja peršin).
NARIBANA KAŠICA ZA JUHU (Tijesto za juhu)
• biela mela (bijelo brašno)
• jajca (jaja)
• suol (sol)
Kak se diela (postupak):
Ud mele, jajc i soli zmiesiti trdu tiestu. Naribati na ribež i pusušiti. (Od brašna, jaja i soli zamijesiti tvrdo tijesto. Naribati na ribež. Posušiti na sobnoj temperaturi i koristiti kao dodatak za juhe).
KISIELI VRGAJSKI KRAMPIER (Kiseli krumpir s vrganjima)
• voda (voda)
• suhi vrgaji (sušeni vrganji)
• krampier (krumpir)
• češjak luk (bijeli luk)
• obični luk (crveni luk)
• suhi dumači špek (dimljena slanina)
• suol (sol)
• jabučni uocet (jabučni ocat)
• čista dumača svinska mast (čista svinjska mast)
• kuruzna i pšenična mela (kukuruzno i pšenično brašno)
Kak se diela (postupak):
Zkuhati vrgaje, krampier, češjak luk i špek v vodi. Obični luk zdinstati na čisti masti z kuruznu i pšeničnu melu. Se skupa na kraju zmiešati i zavreti. (U vodi kuhati vrganje, krumpir, bijeli luk i dimljenu slaninu. Crveni luk popržiti na čistoj masti zajedno sa brašnom. Po želji dodati sol i jabučni ocat te pomiješati sve sastojke.
DEVENICE Z KISIELIM ZELJUM I ZDRUZGANIM KRAMPIEROM (Kobasice s kiselim zeljem i restanim krumpirom)
• devenice (kobasice od hajdine kaše, svinjskih iznutrica, svježe svinjske krvi, bijelog i crvenog luka, papra, soli i ljute paprike)
• kisielu zelje (kiselo zelje)
• krampier (krumpir)
• dumača kosana mast (domaća svinjska mast)
Kak se diela (postupak):
Devenice speči v ruolu ili krušni peči. Kisielu zelje zkuhati i začiniti z kosanu mastju. Krampier zkuhati v slani vodi, zdruzgati i začiniti z kosanu mastju. (Kobasice od hajdine kaše ispeći. Kuhano kiselo zelje i restani krumpir začiniti s kosanom mašću i poslužiti.)