T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Gastronomija

U Voći se oduvijek dobro jelo. U okviru projekta Detox prikupljeni su izvorni recepti za voćanska jela, koja ovdje donosimo u izvornom voćanskom dijalektu.

PRUOSTA PUGAČA (posni kruh)
•    pšenična mela (pšenično brašno)
•    tuopla voda (topla voda)
•    suol (sol)
•    malo dumače kosane masti če očete (malo kosane masti po želji)
•    jajce za premazati (jaje za premazivanje)

Kak se diela (postupak):
Ud mele, vode i suoli zamiesiti tiesto ko za kruh, premazati z jajcum i desti gori kosanu mast i desti peč v dumaču krušnu peč (Od brašna, vode i soli zamijesiti krušno tijesto, premazati s jajem i kosanom mašću i peći u krušnoj peći na drva).


VOĆANSKA ZLIEVKA (Voćanski slani lijevani kolač)
•    biela kuruzna mela (bijelo kukuruzno brašno)
•    dumaču kisielu mlieko (kiselo mlijeko)
•    suol (sol)
•    jajca (jaja)  
•    kisielu vrhje (kiselo vrhnje)
•    čista dumača svinska mast za protvan (čista mast za posudu za pečenje)
•    jajce za premazati (jaje za premazivanje)
 
Kak se diela (postupak):
Ud mele, kisieluga mlieka, jajc i suoli zmiješati tiesto. Protvan premazati z čistu masti i zagreti v krušni peči. Tiestu vlijati v vroči protvan i premazati z vrhjum. Desti peč v dumaču krušnu peč. (Od brašna, kiselog mlijeka, jaja i soli izmiješati lijevano  tijesto. Posudu za pečenje premazati s čistom masti i zagrijati u krušnoj peči. Tijesto ulijati u zagrijanu posudu i premazati vrhnjem. Peći u krušnoj peći na drva.  


VOĆANSKI DUMAČI MLINCI (Voćanski mlinci)
•    biela mela (bijelo brašno)
•    tuopla voda (topla voda)
•    suol (sol)
•    jajca (jaja)  

Kak se diela (postupak):
Ud mele, vode, jajc i suoli zamiesiti tiesto. Na tinku resuknati. Zrezati na male kumade i peči na tabli ud šporeta. (Od brašna, vode, jaja i soli zamijesiti tanko tijesto. Tanko razvaljati. Rezati na manje komade i peći na tabli od štednjaka na drva.

KUHANA JAJCA I GRAH Z ZELJUM NA ŠELATO (Kuhana jaja s salatom od graha i zelja)
•    gra (grah)
•    kisielu zelje (kiselo zelje)
•    zkuhana jajca (kuhana jaja)
•    črnu uolje (crno bučino ulje)
•    jabučni uocet (jabučni ocat)
•    suol (sol)


Kak se diela (postupak):
Gra zkuhati i uhladiti, zmiešati z nariezanim kisielim zeljum, črnim uoljum, jabučnim uoctom i suoli. Jajca zkuhati, uhladiti i narezati. (Kuhani grah pomiješati sa kiselim zeljem, crnim uljem, jabučnim octom i solju. Poslužiti sa kuhanim jajima.)


JUHA Z NARIBANU KAŠICU I PURAJSKIM ŽELOCIMA (Juha s kašicom i purećim želucima)
•    voda (voda)
•    puori luk (poriluk)
•    petrožin (peršin)
•    žota mrkva (žuta mrkva)
•    friški purajski želodic (svježi pureći želudac)
•    naribana kašica za juhu  (tijesto za juhu)
•    suol (sol)

Kak se diela (postupak):
V vodu desti kuhat nariezani puori luk, žotu mrkvu, friški purajski želodic i soul. Da se skuha v vrielu vodu sipati naribanu kašicu i na kraju petrožin. (Kuhati u vodi poriluk, žutu mrkvu, pureći želudac uz dodatak soli. Kuhanim namirnicama dodati u kipuću vodu tijesto za juhu, te prije posluživanja peršin).

NARIBANA KAŠICA ZA JUHU  (Tijesto za juhu)
•    biela mela (bijelo brašno)
•    jajca (jaja)  
•    suol (sol)

Kak se diela (postupak):
Ud mele, jajc i soli zmiesiti trdu tiestu. Naribati na ribež i pusušiti. (Od brašna, jaja i soli zamijesiti tvrdo tijesto. Naribati na ribež. Posušiti na sobnoj temperaturi i koristiti kao dodatak za juhe).


KISIELI VRGAJSKI KRAMPIER (Kiseli krumpir s vrganjima)
•    voda (voda)
•    suhi vrgaji (sušeni vrganji)
•    krampier (krumpir)
•    češjak luk (bijeli luk)
•    obični luk (crveni luk)
•    suhi dumači špek (dimljena slanina)
•    suol (sol)
•    jabučni uocet (jabučni ocat)
•    čista dumača svinska mast (čista svinjska mast)
•    kuruzna i pšenična mela (kukuruzno i pšenično brašno)


Kak se diela (postupak):
Zkuhati vrgaje, krampier, češjak luk i špek v vodi. Obični luk zdinstati na čisti masti z kuruznu i pšeničnu melu. Se skupa na kraju zmiešati i zavreti. (U vodi kuhati  vrganje, krumpir, bijeli luk i dimljenu slaninu. Crveni luk popržiti na čistoj masti zajedno sa brašnom. Po želji dodati sol i jabučni ocat te pomiješati sve sastojke. 

DEVENICE Z KISIELIM ZELJUM I ZDRUZGANIM KRAMPIEROM (Kobasice s kiselim zeljem i restanim krumpirom)
•    devenice (kobasice od hajdine kaše, svinjskih iznutrica, svježe svinjske krvi, bijelog i crvenog luka, papra, soli i ljute paprike)
•    kisielu zelje (kiselo zelje)
•     krampier (krumpir)
•    dumača kosana mast (domaća svinjska mast)

Kak se diela (postupak):
Devenice speči v ruolu ili krušni peči. Kisielu zelje zkuhati i začiniti z kosanu mastju. Krampier zkuhati v slani vodi, zdruzgati i začiniti z kosanu mastju. (Kobasice od hajdine kaše ispeći. Kuhano kiselo zelje i restani krumpir začiniti s kosanom mašću i poslužiti.)