T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Inspirirajte se za umjetnost

Uživajte u jedinstvenim umjetničkim djelima inspiriranima vjerskim, povijesnim i tradicionalnim seoskim motivima

djevojčica gleda sliku na zidu

Ljubitelji umjetnina i kolekcionari u Voći će pronaći jedinstvena umjetnička djela koja su inspirirana vjerskim, povijesnim i tradicionalnim seoskim motivima Voće.

Inspiriran domaćim motivima iz svakodnevnog života, Slavko Stolnik je na Voći, gdje je i rođen, stvorio većinu svojih najboljih likovnih djela. Jedan od velikana hrvatskog naivnog slikarstva na Voći je stvarao djela neobične ljepote koje odlikuje bogat kolorizam, dubinska perspektiva i groteskne scene.

Naivna umjetnost jedno je od najvećih blaga Voće, a inspiraciju za svoje likovno stvaralaštvo ovdje su u prekrasnoj prirodi, idiličnim krajolicima i radišnim žiteljima pronašli i drugi priznati voćanski umjetnici naive - Stjepan Stolnik i Radovan Švetak.

Umjetnost na Voći pronaći ćete i u crkvama. Župna crkva sv. Martina biskupa poznata je po freskama pavlinske slikarske škole sredinom 18. st., a jedan od najpoznatijih umjetnika čija djela krase ovu crkvu je Ivan Krstitelj Ranger. Nešto mlađa je Kapela rođenja Sv. Ivana Krstitelja u Gornjoj Voći koju su oslikali umjetnici Elizabeta Kornet, Vinko Gregurec i Tea Hatadi.

Župna crkva sv. Martina biskupa, crkva duge povijesti i bogate umjetničke baštine, postala je 2017.godine dio europske baštine kao dio Rute sv. Martina, koja je dio Kulturnih ruta Vijeća Europe. Župna crkva sv. Martina biskupa  dio je i velikog puta “Via Sancti Martini”. Sveti Martin bio je biskup i hodočasnik koji je prehodao veći dio Europe, a mjesta kojima je prolazio čine zanimljivu mrežu putova koja odgovara rasporedu katedrala, crkvica i kapela.