T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Istina o slobodi: Učenici škole u Voći kroz stručno predavanje pozorno slušali iskustva veterana Domovinskog rata

Istina o slobodi: Učenici škole u Voći kroz stručno predavanje pozorno slušali iskustva veterana Domovinskog rata

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Ivanec nastavlja s edukativnim predavanjima na temu „Domovinski rat – Istina o slobodi“ koje se provode u školama Varaždinske županije u svrhu promicanja vrijednosti Domovinskog rata i borbe za slobodu i samostalnost Hrvatske.

Tako su članovi užeg vodstva udruge Dražen Geček, Slavko Švetak, Ljudvek Cikač i Martin Lukavski posjetili Osnovnu školu Andrije Kačića Miošića, Donja Voća, te učenicama i učenicima, prema stručnom programu odobrenom od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, prenijeli svoja iskustva i znanja o Domovinskog rata.

S obzirom na to da 'osmaše' iz škola u Donjoj i Gornjoj Voći uskoro očekuje put u Vukovar, gdje će tijekom terenske nastave učiti o Domovinskom ratu i „Bitci za Vukovar“ kroz predavanja te obilazak memorijalnih mjesta u Gradu Vukovaru, naglasak predavanja bio je upravo na tome.

Kao sudionik obrane Vukovara i zatočenik srpskih koncentracijskih logora predavanju je nazočio i Vjekoslav Špac, čelnik HVIDR-e Ivanec, s kojom UDVDR Ogranak Ivanec surađuje i na ovom projektu.

U početnom dijelu obratila se ravnateljica škole Ksenija Čretni, koja je učenike upoznala s gostima i svrhom njihova dolaska, a predavače pozdravila, zahvalila im, da bi nakon toga započelo predavanje.

Ono je bilo koncipirano u četiri segmenta; najprije je prikazan animirani film „Domovinski rat“, koji u svom sažetku opisuje najznačajnija događanja u obrani i oslobađanju Hrvatske, potom se kroz multimedijalnu prezentaciju 87-dnevne „Bitke za Vukovar“ učenicima približila velika žrtva podnesena u tom gradu, ali i značaj njegove dugotrajne obrane za daljnji tijek Domovinskog rata, uključivo i sjećanja ratnika Vukovara Zvonka Držaića, Darka Bregovića i Vjekoslava Špaca, inače segmenata iz dokumentarnog filma „Zaboravljena mladost“, kojeg je napravio UDVDR Ogranak Ivanec, u suradnji s HVIDR-om Ivanec.

Prikazani su im i kadrovi hrvatskog branitelja iz Donje Voće Slavka Švetaka, pripadnika legendarnih „Tigrova“, snimljeni u Novskoj, također dijelom spomenutog dokumentarnog filma, koji im je, usto, tijekom predavanja iznio neka svoja sjećanja na Domovinski rat.

Nadalje, učenicima su prezentirane novčane valute iz vremena Domovinskog rata koje su se koristile u Hrvatskoj, te na okupiranim područjima Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao i zbirku kovanica hrvatskih kuna u uporabi. S njima ih je pobliže upoznao Martin Lukavski, koji je pripremio dio svoje bogate numizmatičke zbirke.

 

Isto tako, mogli su vidjeti i autentične dijelove odjeće i opreme Hrvatske policije i Hrvatske vojske iz Domovinskog rata.

Bili su izloženi i pribor za jelo, uniforme, kape i oznake Policije, potom 1. Gardijske brigade Tigrovi, 7. Gardijske brigade Puma, ali i one u ratu neprijateljskih postrojbi, poput Milicije Krajine ili tadašnje JNA, pa maska za zaštitu od bojnih otrova, jedan stari tranzistor na baterije iz privatne zbirke koji je u doba rata bio jedini kontakt s vanjskim svijetom, zastava koja se vijorila na oslobođenim kninskim ulicama 5. kolovoza 1995. i još ponešto.

Poseban interes djeca su pokazala prema američkoj ‘pancirki’ i šljemu, ratnim oznakama i uniformama, praznoj ‘zolji’ koja potječe s Vukovarskog bojišta, tenkovskoj ‘čahuri’, uniformama i ‘beretkama’, što su neki i malo isprobali.

Predavačima edukativnog tima iz braniteljskih udruga priključila se i profesorica povijesti Vlatka Majcen, poprativši svojim stručnim komentarima dijelove predavanja, naglasila njegovu važnost i vrijednost upravo iz razloga, jer svoja sjećanja iznose sudionici Domovinskog rata, koji su kao mladi ljudi prošli njegove strahote.

Dojmovi djece nakon predavanja, kojeg su pozorno pratili, bili su izuzetno pozitivni, a velika većina ih je naglasila kako su iz njega naučili dosta povijesnih činjenica koje im dosad nisu bile poznate.

Predavanje je održano u sklopu edukativnog projekta „Domovinski rat – Istina o slobodi“, kojeg uz Varaždinsku županiju i Grad Lepoglavu, podržava i Općina Donja Voća, s kojom UDVDR Ogranak Ivanec zajedno provodi nekoliko aktivnosti na Voćanskom području, a uskoro je u planu još jedna.

HVALA RAVNATELJICI ČRETNI I PROFESORICI POVIJESTI MAJCEN NA POZIVU, UČENICAMA I UČENICIMA NA POZORNOSTI, A DJELATNICIMA ŠKOLE NA TOPLOM PRIJEMU!!