T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Početak suradnje: UDVDR Ogranak Ivanec i HVIDR-a Ivanec u posjeti Ustanovu za sveobuhvatnu skrb o pripadnicima 1. gardijske brigade "Tigrovi" i Jedinice za posebne namjene MUP-a RH Rakitje

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Ivanec organizirala je, u suradnji s Općinom Donja Voća i HVIDR-om Ivanec, posjet Ustanovi za sveobuhvatnu skrb o pripadnicima 1. gardijske brigade "Tigrovi" i Jedinice za posebne namjene MUP-a RH Rakitje.

Posjet je organiziran na inicijativu člana predsjedništva Slavka Švetaka, ratnog pripadnika 4. Bojne 1. GBR Tigrovi, a cilj je bio upoznavanje s Ustanovom koja razvija djelatnost u smjeru što kvalitetnijeg pružanja sveobuhvatne skrbi pripadnicima Jedinice za posebne namjene MUP-a RH Rakitje, 1. Gardijske brigade Tigrovi, ali i svim hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji.

U početnom dijelu posjeta kod spomen obilježja svim poginulim, nestalim i umrlim pripadnicima 1. gardijske brigade "Tigrovi" i Jedinice za posebne namjene MUP-a RH Rakitje odana je počast polaganjem cvjetnih aranžmana, paljenjem svijeća i molitvom za mit njihovih duša.

Potom je za članove UDVDR Ogranak Ivanec, HVIDR-a Ivanec, te pripadnika Tigrova, održana prezentacija u kojoj se približila uloga Jedinice za posebne namjene MUP-a RH Rakitje i 1. GBR Tigrovi, kao i sama djelatnost Ustanove.

Prezentaciji je, uz 30-ak članova UDVDR Ogranak Ivanec i HVIDR-e Ivanec, nazočilo isto toliko članova Udruge Tigrova, HVIDR-e Sveta Nedjelja, domaćina, gostiju, te pet generala – Zdravko Andabak, Josip Lucić, Darko Rukavina, Zdravko Jakop, Željko Dvekar, kao i Drago Horvat, generalni konzul RH U Mađarskoj.

Uvodno je nazočne, u ime udruge Tigrova iz Rakitja, pozdravio Zdravko Andabak, potom i Slavko Švetak, a u ime Ustanove i njezin ravnatelj, prof. Ervin Škacan, koji je svima zahvalio na dolasku, Švetaku na organizaciji, ukratko predstavio osnovne djelatnosti i aktivnosti Ustanove, te pozvao na nastavak suradnje, istaknuvši posebno kako je otvorena za sve hrvatske branitelje i njihove obitelji.

Ustanovu je predstavila i Savjetnica za socijalnu skrb Lidija Modrušan, a pozdravne riječi uputio i Drago Horvat, također ratni pripadnik Tigrova.

U ime gostiju kratko se, uz zahvalu na prijemu obratio Vjekoslav Špac, predsjednik HVIDR-e Ivanec, te Ljudvek Cikač, predsjednik UDVDR Ogranak Ivanec, koji se također zahvalio na prijemu, istaknuvši uz ostalo je potpredsjednik Udruge Zvonko Galić jedan od 'Tigrova iz Rakitja', navevši kako je udruga u 25 godina postojanja provela veliki broj projekata važnih za poboljšanje statusa hrvatskih branitelja i očuvanje sjećanja na Domovinski rat. Većinu njih na vlastitu inicijativu.

Kao što je izgradnja spomen obilježja u Ivancu, obrazovanja hrvatskih branitelja, pomoć potrebitima, humanitarne akcije, potom projekt predavanja u školama za što je ovlaštena od Ministarstva znanosti i obrazovanja, pa dva dokumentarna filma koja je snimila, „Zaboravljena mladost“ i „Svjedoci vremena“, te Memorijalni centar Domovinskog rata Ivanec, čije je uređenje u tijeku, a svečano otvaranje planirano za kolovoz ove godine.

Skupu su se obratili i Miljenko Komes, predsjednik HVIDR-e Sveta Nedjelja, ponosno istaknuvši kako su mu roditelji porijeklom iz Donje Voće, a predsjednik Općinskog Vijeća Donje Voće Željko Žmegač je uz izraze zahvalnosti domaćinima, naglasio veliku ulogu mještana svoga kraja u Domovinskom ratu, te prenio pozdrave iz Donje Voće.

Državni tajnik u Ministarstvu obrane RH Zdravko Jakop, i sam pripadnik Tigrova, kasnije i 7. GBR Puma, kao i Željko Dvekar, također ratni pripadnik Puma, u emotivnim su govorima naglasili veliku ulogu sjeverozapadnog dijela Hrvatske u njezinoj obrani, oslobađanju i samostalnosti, istaknuvši ogroman doprinos prilikom oslobađanja vojarni i skladišta u varaždinskom kraju za cjelovitu obranu, rekavši kako su se Zagorci borili na svim ratištima u Hrvatskoj, a poseban trag ostavili u Vukovaru, te prilikom oslobađana Knina.

Darko Rukavina, prvi zapovjednik Jedinice za posebne zadatke MUP-a RH – Rakitje 1990. godine opisao je njezin nastanak i veliku ulogu u početku bitke za neovisnost Hrvatske, a u svom je multimedijalnom izlaganju prezentirao spomen sobu Tigrova, koja će biti napravljena u sklopu Ustanove. Jedinica je, kako je rekao, bila sastavljena od domoljuba iz svih dijelova Hrvatske, pa tako i iz Ivanca, Lepoglave, Donje Voće i okolice, i to joj je bila posebna vrijednost.

Josip Lucić, prvi zamjenik zapovjednika Jedinice za posebne zadatke MUP-a RH – Rakitje također se osvrnuo na njezinu povijest, istaknuvši kako je Jedinica temelj svih Gardijskih brigada, a veliku ulogu imala je u početku, krajem 1990. i početkom 1991. godine, kada je slabo naoružana oružjem, ali uz veliki domoljubni naboj, štitila sve ključne državne institucije od očekivanih napada tzv. JNA.

Posebno je u svom obraćanju i on istaknuo i veliku ulogu oslobađanja vojarni i skladišta u Varaždinskom kraju u rujnu 1991. godine, što je omogućilo značajan pomak u naoružavanju svih postrojbi.

Spomenici poginulim pripadnicima postrojbe MUP-a iz Rakitja i Tigrovima na grobljima diljem Hrvatske dokaz je koliku je ulogu ta postrojba odigrala od svog osnutka, pa do ostvarenja konačnog cilja – konačnog oslobađanja Hrvatske.

Kao jedan od njegovih najbližih suradnika, za prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana rekao je da nema većeg čovjeka u povijesti za Hrvatsku i hrvatski narod, naglasivši da je posebno cijenio hrvatske dragovoljce, a suborca iz Rakitja i Tigrova i aktualnog ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda izdvojio kao osobu koja se nesebičnu trudi i daje ogroman doprinos u poboljšanju statusa hrvatskih branitelja u društvu.

Po završetku prezentacije Ljudvek Cikač je ravnatelju Ustanove Ervin Škacanu uručio prigodne darove, poklon paket Grada Ivanca i Poslovne tone Ivanec, potom novi broj Ivanečke škrinjice, te domaće bučino ulje, dar Darka Molnara iz Hotela Orion.

U ime Grada Lepoglave prigodne poklone domaćinima uručio je Vjekoslav Špac, a one iz Općine Donja Voća Željko Žmegač i Slavko Švetak.

Također, domaćini iz Ustanove su prigodno darivali i svoje goste.

U neslužbenom dijelu generali Lucić, Andabak i Rukavina, kao i ravnatelj Škacan pohvalili su programe koje provodi UDVDR Ogranak Ivanec i HVIDR-a Ivanec, te sa zadovoljstvom prihvatili poziv da ih posjete kako bi se pobliže upoznali s njihovim radom. Posjet Ivancu i okolici, prema preliminarnom dogovoru, biti realiziran tijekom proljeća, kada će se precizirati daljnje zajedničke aktivnosti.

Također, posebno im se dopala činjenica da se u Ivancu uređuje Memorijalni centar Domovinskog rata, kao to da je UDVDR Ogranak Ivanec snimio dva filma s tematikom Domovinskog rata.

Zahvaljujemo svima u Ustanovi za sveobuhvatnu skrb o pripadnicima 1. gardijske brigade "Tigrovi" i Jedinice za posebne namjene MUP-a RH Rakitje na toplom prijemu, Općini Donja Voća, Poslovnoj zoni Ivanec, Hotelu Orion, našem Slavku Švetaku i svima ostalima koji su na bilo koji način pomogli u realizaciji ovog projekta.

 

Naše prijatelje iz Ustanove očekujemo uskoro u uzvratnom posjetu u našem kraju, kako je i dogovoreno.

 

Srdačan pozdrav

 

Tajništvo