T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Potpisan ugovor za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa na području konzorcija Donja Voća

Potpisan ugovor za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa na području konzorcija Donja Voća

Općina Donja Voća je s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije potpisala ugovor o dodijeli bespovratnih sredstava u iznosu od 64.570.269,81 HRK.

U okviru poziva “Izgradnja mreža sljedeće generacije (NGN)/pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) u NGA bijelim područjima” Općina Donja Voća je s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije potpisala ugovor o dodijeli bespovratnih sredstava.  Projekt Razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa na području konzorcija Donja Voća - KK.02.1.1.01.0021 je financiran iz OP Konkurentnost i kohezija 2014.-2020 Korištenje informacijske i komunikacijske tehnologije za izgradnju mreže sljedeće generacije (NGN), KK. 02.1.1.01. Ukupna vrijednost projekta je 92.728.422,20 HRK, a EU sufinanciranje projekta je 64.570.269,81 HRK.

Ovo područje je slabo razvijeno u području širokopojasne infrastrukture. Komercijalni operateri nemaju interesa za njega, uglavnom zbog toga što nije gusto naseljeno, što su kućanstva disperzirana na većem području i mreža bi bila skuplja za investirati te nema mnogo gospodarskih subjekata od kojih bi oni imali koristi. Zbog toga se je konzorcij u sastavu Općina Donja Voća, Općina Cestica, Općina Petrijanec, Općina Maruševec, Općina Klenovnik, Općina Bednja, Općina Vinica i Grad Lepoglava odlučili da samostalno uđu u projekt koji bi poboljšao uvjete života njihovih mještana i uvjete za poslovanje subjekata koji posluju na njihovom području.

„Željeli smo omogućiti dostupnost širokopojasnog interneta, što je preduvjet za naš društveni i gospodarski razvoj. „ kazao je načelnik Jurgec i dodao „Očekujemo da će razvoj širokopojasne infrastrukture u našim općinama i gradu Lepoglava potaknuti rast svih ekonomskih aktivnosti, zaustaviti negativne demografske pokazatelje i pridonijeti smanjivanju nejednakosti između ovog dijela i razvijenijih dijelova Hrvatske.“

Dobiti sredstva za ovaj projekt nije bilo lagan posao. Koliki je interes bio za ova sredstva najbolje govori podatak da pozitivnu odluku nije dobilo 50 od ukupno prijavljena 71 projekata i da se Donja Voća sa svojom prijavom svrstala uz gradove Gospić i Krk, Virovitičku Podravsku županiju i Općinu Sukošan - 6 odabranih prihvatljivih prijavitelja modela B za Ograničeni poziv Izgradnje mreže sljedeće generacije (NGN)/pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) u NGA bijelim područjima, natječaj koji vodi Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU.

„Na pripremi dokumentacije službeno smo započeli 2018 godine. Ključne dokumente imali smo 2019. godine. Priličan broj stručnih ljudi radi na ovome više od 2 godine. Ako Bog da, a ja osobno ne vidim nikakve prepreke s obzirom na dosadašnju suradnju koju imam s njim u ovih 40 godina mojeg života možemo očekivati u 2021. godine prve građevinske radove u prvom segmentu našeg projekta. Sami građevinski radovi i postavljanje tzv. pasivne opreme planirani su biti gotovi do ljeta 2023 godine. Projekt kao takav mora biti završen do 31.12.2023 godine.“ pojašnjava načelnik Jugrec „Ovo je izuzetno kompleksan projekt i do sada još nije odrađen u Republici Hrvatskoj. Zbog toga su nam iskustva slovenskih partnera tu vrlo dragocjena, obzirom da su oni to odradili par godina prije nas.“