T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Prijava štete od mraza

Prijava štete od mraza

Proglašena prirodna nepogoda zbog mraza za područje cijele Varaždinske županije

7. i 8. travnja došlo je do pojave mraza na području Varaždinske županije koji je uzrokovao štetu na poljoprivrednim, vinogradarskim i voćarskim kulturama.
Župan Varaždinske županije Radimir Čačić je 9. travnja donio Odluku o proglašenju prirodne nepogode zbog mraza na području svih gradova i općina Varaždinske županije. Prirodna nepogoda za područje Varaždinske županije proglašena je zbog vremenskih nepogoda uzrokovanih mrazom i niskim temperaturama u razdoblju od 2. do 8. travnja, kada su zabilježene temperature od -6 do -2℃. To je nanijelo velike materijalne štete na poljoprivrednim trajnim nasadima, u vinogradima te na pojedinim povrtlarskim i ratarskim kulturama. Posljedice su smrzavanje i oštećenje radi čega se procjenjuje da će ovogodišnji prinosi biti značajno umanjeni.

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni štetu trebaju prijaviti nadležnom općinskom povjerenstvu u roku od 8 dana od proglašenja prirodne nepogode, u pisanom obliku, na propisanom obrascu (obrazac PN, Pravilnik o registru šteta od prirodnih nepogoda).  Općinsko povjerenstvo u roku od 15 dana treba izraditi prva izvješće s procjenom ukupne štete, a konačnu procijenjenu štetu Županijskom povjerenstvu trebaju dostaviti u roku od 50 dana. Županijsko povjerenstvo prijavljene konačne procjene šteta dostavlja Državnom povjerenstvu i nadležnim ministarstvima.

Mole se mještani da što prije prijave štete a za sva pitanja mogu se obratiti Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Donja Voća radnim danom od 7 do 15 sati ili na telefon +385 42 766 711.

Odluka o proglašenju elementarne nepogode

Obrazac PN