T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Priopćenje vezano uz izlazak iz projekta razvoja infrastrukture širokopojasnog interneta

Općina Donja Voća s partnerima izlazi iz projekta razvoja infrastrukture širokopojasnog interneta

Općina Donja Voća zajedno s okolnim općinama partnerima na projektu razvoja infrastrukture širokopojasnog interneta, donijela je odluku o izlasku iz projekta „Razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa na području konzorcija Donja Voća“ .

Zajednički izlazak iz projekta dogovoren je zbog prevelikog rizika kojim bi se izložile općine nastavkom projekta, a glavni problem je financijske prirode, odnosno trošak od 23 milijuna kuna koje bi 7 općina i grad Lepoglava kao partneri sudionici projekta trebali međusobno osigurati, a što je samo početak u odnosu na buduće troškove.

Svi dosadašnji troškovi po ovom projektu nastali su za vrijeme bivše općinske vlasti u Donjoj Voći, usporedno s problemima koji su se tada pojavili, počevši od zaključka Središnje agencije za financiranje i ugovaranje koja je utvrdila brojne nepravilnosti u provedbi postupaka po projektu.

Navedeni projekt proglašen je i od strane nadležnih državnih institucija kao visokorizičan, a vezano uz financijske kapacitete jedinica lokalne samouprave nosioca projekt, odnosno Općine Donja Voća.

''Zbog situacije koju sam zatekla u općini prilikom preuzimanja upravljanja Općinom, bili smo primorani u suglasnosti s partnerima izaći iz projekta zbog prevelikog financijskog rizika kako za nas, tako i za sve ostale partnere na projektu. Zahvaljujem partnerima na razumijevanju, konstruktivnosti i zajedničkom angažmanu svih zajedno na jednoj velikoj suradnji koja se nastojala postići tim projektom koji se nažalost neće nastaviti radi nedovoljno dobre početne pripremljenosti projekta, nedovoljne specifikacije i neizvjesnosti po pitanju budućih troškova i rizika.

I nadalje ostajem pri uvjerenju da treba realizirati projekt širokopojasne mreže, i naš izlazak iz ovog projekta ne znači da naši mještani neće dobiti širokopojasni Internet, odnosno da smo od njega odustali. Okrenuti ćemo se povoljnijem modelu projekta razvoja infrastrukture širokopojasne mreže, koji će biti prihvatljiv za Općinu i koji niti u jednom trenutku svoje realizacije neće ugroziti ili dovesti u pitanje financijsku stabilnost rada općine Donja Voća.

 Ne mogu dozvoliti da se, zbog projekta koji je loše pripremljen i od početka pun problema, Općina Donja Voća odvede u situaciji bankrota i time ugroze vitalni interesi svih naših mještana u Voći, kao i ostali razvojni projekti bitni za daljnji razvoj naše općine. Žao mi je zbog nastale situacije na koju nisam mogla utjecati jer je naslijeđena, ali moj je zadatak da napravim ono što je u interesu mještana općine Donja Voća.

Odgovornost, zakonitost i transparentnost u radu na dobrobit naše Donje Voće je ono za što su mi stanovnici Voće na izborima dali svoje povjerenje, i tako ću i raditi nadalje, te zbog ničijih i nikakvih partikularnih interesa budućnost općine Donja Voća i života naše djece neće biti ugrožen, a rad općine doveden u pitanje.'' rekla je načelnica Sanja Kočet.