T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Programi koji se provode u sklopu produljenog boravka

“Projektom smo odgovorili na potrebe djece i roditelja za produljenim boravkom koji ujedno uključuje izuzetno kvalitetne programe odobrene od strane Ministarstva”

Za potrebe najmlađih sumještana uvijek će se pronaći kvalitetna rješenja na području Općine Donja Voća, jer na kraju krajeva, na mladima svijet ostaje. Tako je Općina kao nositelj, u partnerstvu s Dječjim vrtićem ‘Dječji svijet’ iz Varaždina, u siječnju prošle godine započela projekt “(ZA)najljepše životno doba – vrtićko doba“.

Ovim se projektom, vrijednim 2.835.090,05 kuna (376.281,11 eura), a koji je financiran od strane Europskog socijalnog fonda u stopostotnom iznosu, omogućava unapređenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja kroz održavanje kraćih programa nakon redovitog radnog vremena vrtića, svakodnevno od 16 do 21 sat, te subotom od 9 do 17 sati.

Načelnica Donje Voće Sanja Kočet istaknula je da se provedbom projekta uvelike olakšao život mještana općine, a posebice roditelja koji sada nemaju brige kome će povjeriti svoju djecu tih nekoliko sati tijekom dana.

 

Kvalitetno provedeno vrijeme

- Projekt provodimo od siječnja prošle godine, a provodi ga Općina uz partnerstvo s Dječjim vrtićem ‘Dječji svijet’ iz Varaždina. Predškola je jedan od brojnih programa koji se održavaju, a riječ je o projektu gdje se uz te programe, održava i produljeni boravak djece na području Općine i u Gradu Varaždinu, a izuzetno je bitan, koliko za Općinu i roditelje s ovog područja, toliko i za Grad Varaždin te za cijelu županiju - ističe načelnica Donje Voće Sanja Kočet.

Kako je dodala, dobrobit je to prvenstveno za djecu sa svih područja na kojima se projekt provodi, posebice zbog mogućnosti kvalitetnog produljenog boravka, a to je svakako benefit i za njihove roditelje.

- Također, veliki je plus i da se kroz projekt zapošljava 19 djelatnika među kojima su i stanovnici s područja naše Općine, prvenstveno mladi stručnjaci, pomoćnici i odgojitelji - dodaje načelnica.

 

U projekt je trenutno uključeno preko 80 djece, kako je otkrila Sanja Hajdin iz Dječjeg vrtića ‘Dječji svijet’ Varaždin, te će se do kraja projekta obuhvat povećati.

- Ovim smo projektom odgovorili na potrebe djece i roditelja za produljenim boravkom, a ono što se u cijeloj priči najviše cijeni je to da djeca poslijepodne, ali i subotom, imaju omogućene razne programe koji su verificirani od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja. Uz to, s djecom boravi stručno i educirano osoblje, dobivaju kvalitetnu prehranu i dijete je stalno u odgojno-obrazovnom procesu, a to sa sobom donosi mnogo benefita. Isto tako, valja naglasiti i da je produljeni boravak u vrtiću potpuno besplatan, a besplatni su i spomenuti kvalitetni programi koje djeca polaze - govori Hajdin.

Programi koji se provode u sklopu produljenog boravka su „Kraći informatički program“, „Tradicionalne igre“, Razvoj kreativnosti“, „Kraći ekološki program“, „Kraći program ranog učenja engleskog jezika“, „Kraći likovni program“ i „Program predškole“.

Kroz tradicionalni se program, kažu naše sugovornice Kočet i Hajdin, djecu upoznaje s mjestom iz kojeg dolaze, s baštinom te poviješću mjesta, dok je primjerice ekološki program usmjeren na održivi razvoj i recikliranje te se djecu od malena uči, primjerice, kako se određeni materijali mogu ponovno koristiti umjesto da postanu otpad.

Samu kvalitetu projekta i svih programa koje on uključuje, potvrđuju i povratne informacije djece i roditelja.

- Povratne informacije roditelja su odlične, a najviše ističu da više nemaju problema oko toga kome će povjeriti svoje dijete dok oni ne mogu biti s njime. Također, ističu da im sada više nije problem raditi u dvije smjene jer je bilo vrlo teško pronaći posao u kojem se radi isključivo u jednoj smjeni i gdje se ne radi subotom, tako da im je ovaj produljeni boravak velika pomoć i olakšanje - dodaje Hajdin.

Da su djeca doista zadovoljna, potvrdila je i njihova odgojiteljica Manuela koja s djecom, kroz druženje i igru, provodi brojne kvalitetne aktivnosti.

- Radimo svašta zajedno, od predmatematičkih i predčitačkih vještina, razvijanja fine motorike, aktivnosti simetrije, vizualne percepcije i slično, a koliko vidim i kako oni sami kažu, djeca su zadovoljna i mislim da im je lijepo što puno toga zajedno naučimo. Slažemo se odlično, a ono što je možda i najvažnije je da se ovdje druže i da stječu nova prijateljstva - kazala je njihova odgojiteljica Manuela Dušak.

 

Igra i druženje uz učenje

I sama djeca su iz prve ruke kazala kako im je lijepo dolaziti ovdje na igru i učenje.

- Jako mi je lijepo ovdje. Igramo se, pišemo, crtamo i plešemo, i uvijek volim doći družiti se s prijateljima - rekla je Stella.

- Meni je najdraže kada čitamo priče, kada se igramo i kada izrađujemo stvari od kukuruza i perlica. To mi se posebno sviđa - dodao je Fran, a na njega se nadovezao Filip koji je rekao da je njemu najdraže, uz naravno igru i druženje, kada pišu i kada igraju igru ‘glazbene stolice’ u kojoj se puno pleše.

 

Ovim hvalevrijednim i kvalitetnim projektom zadovoljni su i roditelji.

- Moram reći da smo izuzetno sretni i zadovoljni time što postoji ova mogućnost produljenog boravka djece na području Općine, a ja osobno mogu reći i da je moja kći zadovoljna jer doista voli dolaziti ovdje. Isto tako, pozitivno je da smo i mi roditelji upoznati s time što nam djeca ovdje rade i smatram da su programi doista kvalitetni - rekao je jedan od roditelja Miroslav Jurgec.

S njim se složila i baka Đurđica Premužić čiji unuk redovito dolazi u produljeni boravak na području Općine Donja Voća.

- U niti jednu igraonicu nije volio odlaziti s tolikim veseljem kao što dolazi ovamo. Jako voli ići ovdje, ja ga uvijek pitam što su radili i uvijek rado ispriča, a ako je on zadovoljan, ja sam još zadovoljnija - dodala je na kraju baka Đurđica.