T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Puštanje u rad nove vodovodne stanice – Rijeka Voćanska

Puštanje u rad nove vodovodne stanice – Rijeka Voćanska

Proteklog petka, 29.04.2022.,  u naselju Rijeka Voćanska, održano je svečano puštanje u rad vodovoda za novih 11 kućanstava.

Puštanje u rad nove vodovodne stanice – Rijeka Voćanska

 

Proteklog petka, 29.04.2022.,  u naselju Rijeka Voćanska, održano je svečano puštanje u rad vodovoda za novih 11 kućanstava.

Naselje Rijeka Voćanska nalazi se na jugozapadnom području općine Donja Voća. Visinski je vrlo razvedeno, prostire se na visinskim kotama od 220 do 350 m.n.m. U naselju je nastanjeno oko 300 stanovnika. Iako prekrasan kraj, prema demografskim i razvojnim pokazateljima općina zaostaje u svim segmentima na razini Varaždinske županije. Puštanje u rad nove vodovodne mreže, svakako će podići kvalitetu života u tom kraju.

Tom prilikom, načelnica Sanja Kočet je izjavila:

„Ovim projektom izgradnje i priključkom vodovoda stvaraju se preduvjeti za ostanak stanovništva, zaustavljanje iseljavanja, razvoj turizma i ostalih gospodarskih djelatnosti za koje ovaj divan voćanski kraj i njegovi vrijedni ljudi svakako imaju potencijal. S obzirom da je vodovod dio infrastrukture značajne za razvoj gospodarstva i poljoprivrede, a u ovom području prevladavaju  kuće za odmor, sigurna sam da će to utjecati na daljnji razvoj turizma.“

Zahvaljujući bespovratnim sredstvima iz Programa ruralnog razvoja, a čiji je nositelj Ivkom – vode d.o.o.,  omogućena je realizacija projekat koji je prije svega na korist i dobrobit lokalne zajednice. Ukupna vrijednost radova iznosi 2.004.302,68 kn, od toga su EU sredstva 1.961.561,78kn, dok je razvojna naknada Općine Donja Voće 42.740,90kn.

„Kao što je i načelnica rekla, to je vrlo značaj projekt za ovaj kraj, ali značajan je i za Ivkom – vode, jer mi smo prije svega servis građana i taj dio moramo shvatiti ozbiljno. Ponekad ne možemo gledati ekonomsku opravdanost projekta, već njihov dugoročni značaj u ruralnim krajevima. Što se tiče tehničkog dijela, bila je vrlo složena situacija, jer je brdoviti kraj i velike visinske razlike od 200 do 300 metara, napravljeno je oko 3.600 metara cjevovoda i crpna stanica koja ima kapacitet 2,5 litara u sekundi, a ujedno je i protupožarna zaštita riješena. Ovim projektom je pokrivenost područja vodovodnom mrežom oko 95% te bih se ovom prilikom zahvalio svim mještanima i načelnici na suradnji.“ – izjavio je tom prilikom Ranko Zbodulja, direktor Ivkom-vode d.o.o.