T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Spilja Vindija – naša prošlost i budućnost

Spilja Vindija – naša prošlost i budućnost

Održana 7. po redu kulturna i edukativna manifestacija „ Spilja Vindija – naša prošlost i budućnost.“

Spilja Vindija – naša prošlost i budućnost

 

Jučer, 05. lipnja 2022. godine, na prostoru ispred špilje Vindije u Donjoj Voći, održana je 7. po redu kulturna i edukativna  manifestacija „ Spilja Vindija – naša prošlost i budućnost.“

Članovi KUD-a Voća, oživjeli su praljude, ali i vile, koje prema legendi još uvijek žive i moguće ih je sresti u voćanskim šumama. Scensko uprizorenje izazvalo je posebno zanimanje kod najmanjih posjetitelja te nisu propustili priliku slikati se s praljudima.

Brojni posjetitelji, njih gotovo 800, svjedočilo je ponovnom oživljenju neandrtalaca čiji ostaci su nađeni u špilji Vindiji. U edukativnom djelu, ponovno je naglašena važnost lokaliteta na hrvatskoj i svjetskoj razini te potreba za njegovim očuvanjem. Posebno vrijedi spomenuti znanstveno istraživanje gdje je utvrđeno postojanje genoma neandrtalca u suvremenom čovjeku. Pojednostavljeno, svi vučemo voćanske korijene.

Osim glumom, članovi KUD-a Voća, predstavili su se i u folklornom programu zajedno s gostima iz KUD-a Alojz Colnarić (Starše, Slovenija), a najveće zanimanje izazvala je pjesma „Voća je divno zagorsko mjesto.“ Osim što je divno zagorsko mjesto, domaćini su se pobrinuli i za raznovrsnu gastronomsku ponudu u kojoj nije nedostajalo tradicionalnih voćanski jela za koje su se pobrinule udruge s područja Općine Donja Voća. U druženju, koje je uslijedilo nakon službenog dijela, uživali su i najmlađi za koje su organizirane dječje seoske igre. Djeca su tako dobila priliku okušati se u starim disciplinama poput skakanja u vreći, nošenje jajeta u žlici, povlačenje konopca,  a ono najvažnije, proveli su prekrasno nedjeljno poslijepodne u čistom i svježem zraku.

Ovoj manifestaciji nazočili su i uvaženi gosti, pa je tako načelnica Sanja Kočet ugostila državnog tajnika u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislava Paljaka, predsjednicu gradskog vijeća grada Varaždina Zdravku Grđan i župana pobratimljene Općine Starše, Stanislava Greifonera.