Stručna praksa na OPG-u Šipek Darko

Zaželi biti uključena - faza II - stručno osposobljavanje
Polaznice stručnog osposobljavanja u projektu Zaželi biti uključena – faza II, stručnu praksu obavljaju i na OPG-u Šipek Darko u Novoj Vesi Petrijanečkoj. Uz stručnu pomoć vlasnika OPG-a pripremaju eko presadnice jagoda za slijedeću sadnju. OPG Šipek proizvodi jagode, trešnje, jabuke, šparoge, rajčicu, krastavce, papriku, poriluk, kelj, kelj pupčar, grah, zelje, cvjetaču, brokulu, salatu, špinat, matovilac, mladi luk, češnjak, blitvu, rotkvicu, mahune, a tokom cijele godine proizvodi i bučino ulje na ekološki način.
Ekološki način proizvodnje jedini je održivi način proizvodnje voća i povrća. Ukoliko želimo proizvoditi na ekološki način moramo promijeniti način na koji razmišljamo o proizvodnji općenito. Naime, ne možemo pristupiti ekološkoj proizvodnji na isti način kao i očekivati odlične rezultate. Visoka kvaliteta i prinos mogu se očekivati samo kontinuiranim, strpljivim i stručnim pristupom cjelokupnom uzgoju zdravih namirnica. Takav pristup uključuje odabir pogodnog tla za određenu kulturu, odabir zdravog sadnog materijala te otpornih sorata, pravilnu gnojidbu i preventivan rad na smanjivanju potencijalnih problema sa nametnicima. Pravilna strategija zaštite i prihrana biljaka uz kvalitetna certificirana ekološka sredstva imperativ je za proizvodnju zdrave ekološki uzgojene hrane. OPG Šipek svoje proizvode svakodnevno prodaje na tržnici, u svojem dvorištu te sve više zdrave namirnice dostavlja prema narudžbi i na kućni prag kupaca.
Nakon završetka stručnog osposobljavanja dodjela diploma održat će se u petak u našoj etno hiži a na njoj će, osim polaznica iz općine Donja Voća, prisustvovati i drugi polaznici programa osposobljavanja za proizvođača poljoprivrednih kultura na ekološki način kroz verificirani program te predstavnici provoditelja programa iz Pučkog otvorenog učilišta Krapina.