T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Svjetski dan darivatelja krvi

Svjetski dan darivatelja krvi

Ovogodišnji slogan kampanje glasi: ''''Darujte krv, očuvajte život.''''

Svake godine širom svijeta, 14. lipnja obilježava se Svjetski dan darivatelja krvi, te se tom prigodom želi zahvaliti ali i istaknuti izuzetan doprinos dobrovoljnih neplaćenih darivatelja krvi u opskrbi nacionalnog zdravstvenog sustava s dostatnim količinama sigurne krvi i krvnih pripravaka, ali i podići globalnu svijest o potrebi sigurne krvi i krvnih pripravaka.
Također, obilježavanje ovog dana prilika je za poziv vladajućim i zdravstvenim tijelima (pa i lokalnim zajednicama) da u okviru skrbi o stanovništvu i javnim zdravstvu osiguraju odgovarajuće potrebne resurse i infrastrukturu za organizaciju i provođenje akcija darivanja krvi kako bi se prikupile dovoljne količine sigurne krvi. Vezano uz isto, u na području djelovanja GDCK Ivanec, osobito u samom centru Ivanca, potrebno je razmišljati o osiguranju većeg prostora koji bi bio adekvatan i udovoljavao kriterijima za odvijanje akcija darivanja krvi tijekom cijele godine. 

Ovogodišnji slogan kampanje glasi: ''Darujte krv, očuvajte život.''

U skladu sa specifičnim ciljevima ovogodišnje kampanje povodom Svjetskog dana darivatelja krvi, danas je u prostorijama Grada Ivanca, točnije prostorima Poduzetničkog inkubatora u Ivancu, održano neformalno druženje sa darivateljima krvi iz Kluba 100+ (darivateljima krvi sa 100 i više darivanja- muškarci, odnosno 75 i više darivanja – žene). Klub 100+ ustrojstveni je oblik GDCK Ivanec i okuplja 22 darivatelja krvi, među kojima 2 žene.
Ovogodišnja kampanja poseban naglasak stavlja na ulogu mladih u aktivnostima na osiguravanju sigurne opskrbe krvlju, jer oni čine velik dio populacije i uglavnom su puni ideja, entuzijazma i kreativnosti, te spremni uključiti se. 
GDCK Ivanec: U 2020.g. prvi puta krv je darivalo 84 darivatelja. Uglavnom se ta brojka kreće oko 100.
Tijekom ove godine, zaključno do 10.06. plan je ostvaren sa gotovo 100%; od planiranih 890 doza krvi, prikupljeno je 880 doza krvi; prvi puta krv je darivao 31 darivatelj. 
Kako je posebna fokus ovogodišnje kampanje uloga mladih u osiguravanju sigurne opskrbe krvlju, a u mnogim zemljama mladi prednjače u aktivnostima i inicijativama usmjerenima na postizanje sigurne opskrbe krvlju, GDCK Ivanec poziva mlade i udruge mladih na veću inicijativu i odaziv akcijama darivanja krvi.
GDCK Ivanec zahvaljuje svim darivateljima na redovitom, neplaćenom darivanju, te poziva mlade da prihvate humanitarni poziv i daruju krv, te da budu partner GDCK Ivanec u promicanju zdravlja !!! 
 

U suradnji sa GDCK Ivanec, a povodom svjetskog dana darivanja krvi, grupa Kavaliri je izdala pjesmu ''Čeljane zlaute''. Pogledajte spot na LINKU.