T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

U školi odrađen "Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka"

djeca stole i drže slike pčela

Na dan sv.Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelarstva, održan "Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka".

I ove je godine nastavljen program Ministarstva poljoprivrede koji je započeo 2018.godine pod nazivom "Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka" u svim hrvatskim školama pa tako i u našoj.
Naime,ovaj se program održava na dan sv.Ambrozija,zaštitnika pčela i pčelarstva, 7.prosinca. Na taj dan se prvašiće podučava o važnosti i značaju pčelarstva i pčela u cjelokupnoj poljoprivrednoj proizvodnji te u održavanju ekološke ravnoteže i biološke raznolikosti.


Najmlađi učenici susreću se s pčelarskim pojmovima-matica,radilica,trut,saće,košnica...Doznaju kako i čime se pčele hrane,upoznaju njihov put od cvijeta do meda,doznaju koliko pčela tijekom života proizvede meda,koje su dobrobiti meda za ljudsko zdravlje...


Osim edukativne,svrha programa je i podizanje svijesti kod djece i roditelja o potrebi konzumacije lokalnih poljoprivrednih proizvoda .Stoga učenici dobiju na dar med u nacionalnoj staklenci označenoj naljepnicom i jedinstvenim serijskim brojem putem kojeg se može provjeriti tko je pčelar,gdje i kada je proizveo med,a dobiju i edukativnu slikovnicu i letak.


Med se sve više uvodi u školsku prehranu umjesto šećera kao zdravija alternativa,a propolis i matična mliječ te pčelinji vosak sve se više primjenjuju u liječenju,kozmetici  i drugim područjima ljudskog života.


Tako učenici od najranije dobi dobiju informacije o medu i drugim mednim dodacima prehrani kojima mogu pozitivno utjecati na svoje zdravlje.


Naši učenici raduju se daru koji im, samo dan nakon sv.Nikole, donosi drugi svetac,sv.Ambrozije.