T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Umjetnička djela Ivana Krstitelja Rangera

dio zidne freske

Zidne freske Ivana Krstitelja Rangera krase crkvu sv. Martina biskupa

Ivan Krstitelj Ranger rođen je 1700. godine u Tirolu. Kao barokni slikar koji je spojio tradiciju zavičajnog Tirola s elementima talijanskog i bavarskog iluzionizma, dolazi u Hrvatsku 20-ih godina 18. stoljeća. Slika u crkvama i kapelama svoga reda, radi za franjevce u Varaždinu i Krapini kao i za svjetovne naručitelje u Belcu, Voći, Višnjici, Kamenici i drugdje. Radi ulja na platnu, na dasci, a na glas je došao kao vrhunski slikar zidnih slika – freski.


Slike Ivana Krstitelja Rangera, poznatog baroknog slikara iz Tirola, koje se nalaze u desnoj kapelici Blažene Djevice Marije u župnoj crkvi u Donjoj Voći iznenadile su nakon obnove svojom vrsnoćom po kojoj se mogu uklopiti među slikareva djela četrdesetih godina 18. stoljeća. Sliku Nevjernoga Tome s Kristom Ranger je naslikao1736. godine za glavni oltar kapele Sv. Tome u Donjoj Voći.


Za crkvu Sv. Martina, koja je bila pod patronatom plemićke obitelji Vragović, Ranger je naslikao je 1749. ili 1751. godine vjerojatno svoju iluzionističku fresku Četiri posljednje stvari uz koju su prikazani prizori iz Starog zavjeta, te portreti crkvenih otaca i evanđelista.