T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Uspjeh učenica na likovnom natječaju

bojice u čaši

Valentina Patrčević i Paula Šipek uspješne na prestižnom likovnom natječajuTradicija i suvremenost

Dvije učenice donjovoćanske škole istaknule su se ove godine na prestižnom likovnom natječaju Tradicija i suvremenost-Zaštita prirodnog okoliša i biološke raznolikosti u likovnom izričaju djece kojeg za učenike od 3.do 8.razreda OŠ, raspisuje UHULI/Udruga hrvatskih učitelja likovne izobrazbe/.
Uz prošlogodišnju pobjednicu ovog natječaja,sada već  bivšu učenicu naše škole,Semmy Kuserbanj-Debeljak, učenice Valentina Patrčević i Paula Šipek dospjele su izvornošću izražajnosti i likovno-tehničke izvedbe sa svojim radovima među 10 najuspješnijih radova koji su predloženi za izlaganje na ovogodišnjoj izložbi uz mentorstvo svojeg učitelja,akademskog slikara i prof.Likovne kulture, Danka Merina.
Osobnim likovnim izražajem učenici su trebali svoje znanje i spoznaje o zaštiti prirodnog okoliša i biološke raznolikosti  preliti u likovni rad i tako odgovoriti postavljenom cilju očuvanja i zaštite istog.
Kako je Hrvatska bogata florom i faunom koja postaje sve ugroženija,učenice su izabrale motive iz vlastitog,lokalnog okruženja i tako iznijele stav,ideju,misli i osjećaje prema navedenom problemu ugroženih životinja u svojem rodnom kraju.
Valentina je naslikala jelena,a Paula kravu.Obrazlažući svoj odabir,Paula je navela da će uskoro kravu poznavati samo s ambalaže za mlijeko ili čokoladu jer je na voćanskim livadama ne može vidjeti.Slično je prokomentirala i Valentina koja jelena nije vidjela godinama iako su ih,prema pričanju starijih,  voćanske šume bile pune. Učenici primjećuju problem ugroženih vrsta,u školi raspravljaju o tome i pokušavaju čuvanjem ugroženih biljnih i životinjskih vrsta doprinjeti njihovom očuvanju ili upozoriti odrasle da to čine.
Ovaj likovni projekt  udruga UHULI provodi pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja te će izložba, vjerojatno, biti samo virtualna zbog trenutne epidemiološke situacije. Cilj je projekta mlade upoznati s vrijednostima narodne i nacionalne kulture i nacionalnog identiteta te možemo reći da je godinama uspješno ostvarivan.
Voćanski učenici tradicionalno su slikarski i pjesnički nadareni te se javljaju na mnoge natječaje.U tome imaju svesrdnu stručnu podršku svojih mentora i ravnateljice.