T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Uspješni pjesnici iz područne škole A.G.Matoša na natječaju KLD"Rešetari"

naslovnica knjige Zelenilo stihova

Ove godine u zbirci s natječaja Rešeterački susret pjesnika pjesme učenica Marine Kornet i Ane Potisk, obje iz Područne škole Antuna Gustava Matoša, Gornja Voća.

Zahvaljujući angažmanu slikarice i pjesnikinje Milke Knežević koja je na području Varaždinske županije osnovala nekoliko različitih društava koja se bave promocijom kulture i umjetnosti, i naši učenici se već niz godina zapaženo ističu na natječaju Književno likovnog društva Rešetari.
Nime, ovo društvo svake godine objavljuje, osim za likovni izraz, i natječaj  koji nosi naslov Rešeterački susret pjesnika. Pjesme se mogu pisati standardnim hrvatskim jezikom ili dijalektima hrvatskoga jezika, a natječaj je međunarodnog karaktera te se na njega javljaju hrvatski pjesnici i mladi iz iseljeništva ravnopravno s ovima iz matične domovine.

Učenici naših škola šalju uglavnom pjesme pisane na voćanskom mjesnom govoru koji je pun specifičnosti u izgovoru i pismu pa su redovito njihove pjesme zapažene na ovom natječaju. Mladi se pjesnici mogu javiti s najviše tri pjesme i kratkim životopisom, a stigao nam je već i poziv za idući susret koji će se održati 25.rujna 2021.godine.

Generalni pokrovitelj je predsjednik RH te Vladin ured za Hrvate izvan RH, Hrvatska matica iseljenika Zagreb te Brodsko-posavska županija, a kao supokrovitelj pojavljuje se i Općina Rešetari.

Ove godine u zbirci s ovog natječaja Zelenilo stihova objavljene su dvije pjesme učenice Marine Kornet te jedna učenice Ane Potisk, obje iz Područne škole Antuna Gustava Matoša, Gornja Voća. Mentorica učenicama je Dubravka Tuđan. Marina je napisala pjesme Muoje dvurišče i Večer, a Ana pjesmu Vjutru. Mlade pjesnikinje u svojim pjesmama opisuju prostor u kojem žive, miran i nostalgičan život na selu i prekrasnu prirodu ali i svoj odnos prema toj ljepoti i životu koji polako suvremeni čovjek nema vremena živjeti na ovakav način.

Ove godine Rešeterački susreti pjesnika nisu se održali u fizičkom obliku zbog pandemije te učenice nisu mogle uživo izvesti svoje pjesme niti se družiti s mladima te upoznati zanimljivo slavonsko selo Rešetare.

Pozivamo mlade iz voćanskog kraja koji žive u inozemstvu da se i oni jave na ovaj natječaj svojim pjesničkim uradcima kao i naše učenike da budu uspješni i na idućem natječaju kao na dosadašnjim.
Ovogodišnje pjesme objavljene su u zbirci  Zelenilo stihova koju su mlade pjesnikinje i škola dobile na dar.