T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Voćanski osnovnoškolci obilježili Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

pano s izloženim dječjim radovima

Izložba simbola Vukovara, paljenje svijeća i edukativni film o sutrašnjem danu u školi

Republika Hrvatska od ove godine ima novi nacionalni praznik koji proslavljamo 18.11. pa su i škole prilagodile svoje aktivnosti kako bi na dostojanstven način obilježile u danima prije praznika ovaj značajan datum.
Tako su učenici u našim školama u prethodnom tjednu slikali simbole Vukovara-toranj i golubicu, a danas su ih mogli vidjeti izložene u hodniku škole uz knjige posvećene Domovinskom ratu i upaljene svijeće.
Osim izložbenog prostora u školi, sami su od svojeg džeparca kupili svijeće te su ih, razred po razred, zajedno s učiteljicom Povijesti Vlatkom Majcen i svojim razrednicima, zapalili u školskom parku kako bi i tijekom sutrašnjeg dana podsjećale naše mještane da i oni u svoje prozore stave upaljene svijeće za sve poginule u Vukovaru, Škabrnji i Domovinskom ratu.
Na satu razrednika te na nastavi Povijesti mogli su pogledati desetominutni filmić posvećen ovom danu koji je izdavačka kuća Alfa snimila s učenicom Anteom Dedić i ravnateljem Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra, dr.Antom Nazorom. U filmu se učenicima na vrlo prihvatljiv način govori o žrtvi Vukovara i događajima koji su obilježili nepovratno hrvatsku povijest i koje ne smijemo izbrisati iz sjećanja.
Nadamo se da će učenici osmih razreda ,kad prestane epidemija,  ponovno moći na licu mjesta, u samom gradu Vukovaru, doživjeti povijesne činjenice i zauzeti stav prema Domovinskom ratu i ovoj žrtvi.
Na panou kod ulaza u školu predstavljen je Vukovar, majka Kata Šoljić čija su četiri sina i zet poginuli u obrani Vukovara, Trpinjska cesta, izbjeglička kolona, vodotoranj...
Iako su ovo izuzetno teške teme za dječju dob, o njima moramo govoriti kako bi upravo ova djeca u budućnosti  čuvala sjećanja na sve poginule kao i našega branitelja ,Josipa Martana.