T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Voćansko Ivanje 26. i 27. lipnja 2021. godine

Voćansko Ivanje 26. i 27. lipnja 2021. godine

Općina Donja Voća te Kulturno umjetničko društvo Voća ovog vikenda organiziraju Voćansko Ivanje u okviru kojeg će se održati dvije nadaleko jedinstvene manifestacije. Ivanje na Voći i blagdan Rođenja sv. Ivana Krstitelja slavi se u voćanskom kraju od davnina, a u Gornjoj je Voći od strane vjernika izgrađena kapela početkom 70-.tih godina prošlog stoljeća posvećena upravo ovom svecu.
PROGRAM SUBOTA 26. LIPNJA 2021. GODINE
Tako će se u okviru dvodnevnih događanja pod nazivom Voćansko Ivanje u subotu 26. lipnja s početkom u 10h kod etno kuće u Gornjoj Voći povodom 30. obljetnice smrti Slavka Stolnika i 20. obljetnice smrti Stjepana Stolnika održati 2. DANI BRAĆE SLAVKA I STJEPANA STOLNIKA. Ove će se godine uspomena na ove velike voćanske majstore naive obilježiti umjetničkom kolonijom s temom „Voća se kiti zelenom obliekom“. Svečano otvaranje kolonije u 10h u Gornjoj Voći biti će uveličano i promocijom fotomonografije „Braća Stolnik“ autora Mladena Pavkovića, te prigodnim programom voćanskog KUD-a. 
U umjetničkoj će koloniji sudjelovati slikari Stjepan Levačić, Katarina Pajtlar, Zvonko Nedjelja, Stanko Sabol Stado, Nevenka Kozina Nena te voćanski umjetnici Vinko Gregurec i Darinka Krček. Tema kolonije: “Voća se kiti zelenom obliekom“ inspirirana je bogatim voćanskim koloritom u kojem dominira zelena boja, boja koja predstavlja novo rođenje prirode u proljeće, novog ciklusa u godini i vječnog kruga života, a ujedno je i simbol vječno zelene - neuništive stvaralačke voćanske duše. 
Tijekom dana za vrijeme rada umjetničke kolonije pa sve do 19h u organizaciji Općine Donja Voća voćanska će etno kuća (lokacija – nekoliko minuta vožnje od kapele sv. Ivana u Gornjoj Voći) biti otvorena za javnost pa se tako uz stvaranje umjetnika – sudionika kolonije mogu razgledati i prostori obnovljene voćanske tradicijske hiže (više na https://www.voca.hr/virtualna-zagorska-hiza-po261), isto tako posjetitelji će se moći ponuditi sa domaćim specijalitetima, nabaviti suvenire ovoga kraja i razgledati izložbu voćanske naive s nekim od Stolnikovih radova te radova slikarice Elizabete Kornet itd.
PROGRAM NEDJELJA 27. LIPNJA 2021. GODINE
Drugi će se dan Voćanskog Ivanja, u nedjelju 27. lipnja događaji odvijati u Gornjoj Voći na livadi nasuprot zgrade „Stare škole“. Tamo će se od 14h okupiti i predstavljati voćanske udruge, a u organizaciji Općine Donja Voća svi će se posjetitelji moći ponuditi besplatnim jelom i pićem. Centralni događaj nedjelje biti će paljenje Ivanjskog krijesa, oživljavanja starog voćanskog običaja koji će započeti u 16.30h. Uz nekoliko stotina godina star voćanski napjev „Sveti Ivan kresa kuri“ KUD Voća će po drugi puta oživjeti ovaj stari voćanski običaj kojim su se voćanski preci na živopisan način obraćali sv. Ivanu da zaštiti mještane, polja, vinograde i životinje od svih nedaća koji ih mogu snaći tijekom godine. 
Nakon krijesa, u večernjim će se satima nastaviti druženje posjetitelja i članova voćanskih udruga.
POZIV SVIM LJUDIMA DOBRE VOLJE
I na kraju još jednom - Općina Donja Voća i voćanske udruge pozivaju mještane da posjete ove manifestacije, kao i sve zainteresirane posjetitelje diljem županije i šire da dođu upoznati predivan voćanski kraj - jedinstveno mjesto velike umjetnosti proizašle iz posebne stvaralačke narodne kreative, iz bogate, vječno zelene voćanske duše. 


Braća Slavko i Stjepan Stolnik


 
Sa manifestacije „1. Dani braće Slavka i Stjepana Stolnika“ 2019. godine


 
Sa manifestacije Ivanjski krijes 2020. godine
 

Dodatak:
Tema kolonije “Voća se kiti zelenom obliekom“ proizašla je iz istoimene pjesme Ljubice Galić, predsjednice KUD-a Voća kojom autorica iskazuje divljenje zavičaju i ljudima voćanskog kraja:
„VOĆA SE KITI ZELENOM OBLIEKOM

Voća se kiti zelenom obliekom
iz sake trave sunce žari
iz sakuga sloga nebo gledi
V sakom trsu veselje žmiri.

Voća se kiti zelenom dušom
S sakuga čuveka smieh zvira
S sakuga brega pesma ozvaja
V sakum se jarku muzika nahaja.

Voća se kiti zelenom obliekom
I jesen pisana dok prejde
I zima dok tiha i puspana preleti
Vulitje zelenu našu Voću znuova i znova zbudi.“

(autor: Lj. Galić, lipanj 2021. godine)