T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Započeo je dan otvorenih vrata Voćanske etno hiže!

Započeo je dan otvorenih vrata Voćanske etno hiže!

Virtualna etno hiža, društveni prostor, vinski podrum i kušaonica vina dočekuju posjetitelje

Prvi posjetitelji razgledali su Voćansku etno hižu i novouređeni objekt s društvenim prostorom, vinskim podrumom i kušaonicom vina! Dan otvorenih vrata traje do 22 sata a svi zainteresirani moći će, uz istraživanje voćanske povijesti, probati lokalna vina i sireve i specijalitete voćanskih žena.

Tradicijska voćanska hiža, smještena na vrhu brežuljka Gruntišće, preuređena je u virtualnu voćansku hižu, čije uređenje je sufinancirano sredstvima Europske unije kroz projekt DETOX SLO-HR98, zatim sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstva kulture, Ministarstva turizma te Općine Donja Voća. Rezultat ovog projekta je nova turistička atrakcija koja je s pripadajućim inventarom tipičan primjer osnovnog oblika ruralne arhitekture sjeverozapadnog dijela Hrvatskog zagorja. Ona je uz pomoć naših domaćih ljudi uređena tradicionalnim namještajem i ima tri prostorije - veliku sobu, hodnik i „črnu“ kuhinju te drveni pod i zemljane zidove. 

Život Voćanaca od prije sto godina prikazan je kroz multimediju – hologram, 3D naočale, interaktivni stol i ostalu multimediju koja tako nudi jedinstveni spoj tradicije i moderne tehnologije!

Stari objekt uz etno hižu uređen je u multifunkcionalnu dvoranu te vinski podrum i kušaonicu vina. Uređen je i parking. 

Voća je tako dobila vrijedan objekt koji čuva i promiče kulturnu baštinu Voćanskog kraja, ali i turističku atrakciju za domaće i strane posjetitelje. Etno hiža će tako biti okosnica budućeg ruralnog razvoja i važan prostor za stanovnike Voće.