T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Završna konferencija projekta „Prehistory Adventure

izložba plakata u prostorijama Stare škole

Uspješno završen prekogranični projekt „Prehistory Adventure"

Danas je u Općini Donja Voća održana završna konferencija projekta „Prehistory Adventure – iskustvena šetnja kroz prapovijesnu baštinu”. Projekt se izvodio u sklopu Programa prekogranične suradnje Interreg V-A Slovenija– Hrvatska za razdoblje od 2014. do 2020., a 85 % projekta sufinancira Europski fond za regionalni razvoj (EFRR). Nositelj projekta je Općina Donja Voća (HR), dok su ostali partneri bili Općina Radenci (SLO), Općina Zreče (SLO), Filozofski fakultet Sveučilišta u Ljubljani(SLO), Muzej Turopolja (HR) i Arheološki muzej u Zagrebu (HR) te pridruženi partneri  Hrvatska turistička zajednica i Slovenska turistička organizacija.

Na završnoj konferenciji bile su predstavljene aktivnosti koje su provedene u sklopu ovog projekta. One su bile usmjerene na kulturna dobra koja se nalaze na prostoru Općine Donja Voća i slovenskih općina Zreče i Radenci. U sklopu projekta bila su provedena znanstvena istraživanja na lokalitetima u Donjoj Voći, Radencima i Zreću i na tim arheološkim spoznajama osmislio se novi turistički proizvodi. Pripremljeni su i različiti edukativni i informativni tiskani materijali, a u suradnji s općinom Donja Voća Arheološki muzej u Zagrebu je organizirao i niz stručnih radionica te radionica za djecu i odrasle tematski vezanih uz špilju Vindiju. Izrađena je i aplikacija proširene stvarnosti „Prehistory Adventure“, koja je dostupna i za mobilne uređaje. Na povijesnim lokalitetima uredili su se pristupni putevi, obilježili tematski putevi oko samih nalazišta i dodali su se turistički sadržaji. Na žalost radi općepoznatog stanja i COVID 19 epidemije prema znatno drugačijim pravilima i procedurama od onih koje su projektom planirane.

Cilj projekta je bio očuvati i posjetiteljima na poučan i avanturistički način približiti arheološku baštinu te znanje o prapovijesti. Povezivanjem tijeka prapovijesti od starijeg kamenog do željeznog doba valorizirat će se važnost novih znanstvenih otkrića povezanih s pojedinim arheološkim nalazištima te pokazati kako su čovjekovi preci živjeli tijekom spomenutih razdoblja.

„Ovim projektom očuvat ćemo ovu našu važnu kulturnu baštinu u Općini Donja Voća, Zreče i Radenci, ali ju i prezentirati široj javnosti na poučan i avanturistički način. Znanstvena otkrića o arheološkim nalazištima kroz ovaj smo projekt pretočili u novi zanimljivi turistički proizvod koji će biti temelj budućeg dugoročnog gospodarskog razvoja. Odabirom partnera, prvenstveno občine Zreče i Radenci koje su perjanice kontinentalnog turizma u Sloveniji, želimo svoj turistički potencijal iskoristiti temeljem iskustava i učenja od uspješnih primjera koji su nam partneri u ovom projektu“ kazao je načelnik Općine Donja Voća Kruno Jurgec i dodao „Nadamo se da će ovim projektom i šira javnost shvatiti važnost hitnog stavljanja pod zaštitu špilje Vindija i da će se napokon postići politički konsenzus, u korist razuma ali i špilje Vindija.„

Vrijednost projekta je 720.289,93 €  a podržan je od strane Europske unije te sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj.