T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

DETOX

Projekt odgovara na dva izazova: kako povezati fragmentiranu ponudu i kako »detoksicirati« stresom opterećenu osobu. Projekt na zabavan način poučava posjetitelje o kulturnoj baštini.

Projekt se provodi u sklopu Programa prekogranične suradnje Interreg V-A Slovenija - Hrvatska za razdoblje 2014. - 2020. (INTERREG SLO-HR)
Projekt »DETOX« sufinanciran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske

Nositelj projekta: Općina Lenart

Ugovorno tijelo: Služba vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko

Partneri u projektu: Gradski muzej Varaždin, Sveučilište u Mariboru, Fakultet za elektrotehniku, računarstvo i informatiku, Općina Vinica, Općina Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Općina Donja Voća, Općina Sveta Ana i pridruženi partneri Zavod za očuvanje kulturne baštine Republike Slovenije te  Turistička zajednica Varaždinske županije.

Ukupna vrijednost projekta: 908.448,50 EUR

EU sufinanciranje projekta: 772.181,21 EUR

Razdoblje provedbe projekta: 01.10.2016 – 31.10.2018.

Opći cilj projekta: Opći cilj projekta je aktivno očuvati etnološku baštinu ruralnih krajeva, te ju uključiti u prekogranični održivi turistički paket. U projektu se  provode brojne aktivnosti koje će doprinijeti očuvanju i promociji kulturne i etnološke baštine područja, te povećanju broja posjetitelja.

Web stranica: http://detox.etnotour.eu/hr/

Aktivnosti i reziultati projekta: U Općini Donja do sada je u sklopu projekta uređena virtualna zagoska hiža na način da je renovirana prava stara ''Zagorska kuća'', izgrađena 1917.godine. Njezin interijer nadopunjen je multimedijskim sadržajem s hologramima uz pomoću kojeg se posjetitelji mogu upoznati s povijesti ovoga kraja. Ispred kuće su uređena mjesta za odmor i uživanje u prekrasnom pogledu na okolne brežuljke. U sklopu projekta provođene su brojne aktivnosti oživljavanja tradicionalnih aktivnosti mještana ovoga područja, o čemu su izrađeni i trajni zapisi.