T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Prehistory Adventure

Čuvanje i predstavljanje arheološke baštine i znanja o prapovijesti na avanturistički način

Prapovijesna baština područja koja su dio projekta nije u potpunosti predstavljena u obliku atraktivnog sadržaja i njome se ne upravlja na održiv način. Ovim projektom će se očuvati i posjetiteljima približiti arheološka baština i znanje o prapovijesti na avanturistički način, dajući tako zaštićenoj kulturnoj i prirodnoj baštini novi zanimljivi zeleni sadržaj i na taj način potaknuti njegov dugoročni ekonomski doprinos.

Projekt “Prehistory Adventure - iskustvena šetnja kroz prapovijesnu baštinu” se izvodi u sklopu Programa prekogranične suradnje Interreg V-A Slovenija - Hrvatska za razdoblje 2014. - 2020. Projekt je sufinanciran od strane Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR)

Nositelj projekta: Općina Donja Voća

Ugovorno tijelo: Ured Republike Slovenije za razvoj i europsku kohezijsku politiku

Partneri u projektu: Općina Donja Voća, Općina Zreče, Općina Radenci, Arheološki muzej u Zagrebu, Odsjek za arheologiju Sveučilišta u Ljubljani te Muzej Turopolja.
Ukupna vrijednost projekta: 720.289,93 EUR

EU sufinanciranje projekta: 612.246,44 EUR

Razdoblje provedbe projekta: 01.09.2018 – 30-11-2020.

Opći cilj projekta: Na poučan i istraživački način povezati tijek prapovijesti od ranog kamenog doba do željeznog doba, vrednovati i istaknuti važnost pojedinih otkrića i empirijski demonstrirati kako je pračovjek u različitim razdobljima živio, jeo, radio te kakve su bile njegove svakodnevne navike. Zajednički cilj projekta je aktivacija prapovijesnih potencijala i uključenje 3 područja kulturne baštine u ponudu održivog turizma (EŠD 889 - ZREČE, 946 - RADENCI i Z-1078– DONJA VOĆA) te uređena 2 pristupa do zaštićene baštine (RADENCI, DONJA VOĆA)

Web stranica: https://www.prehistoryadventure.eu/

Provedene aktivnosti: U okviru projekta smo rekonstruirali cestu do špilje Vindije, postavili električnu infrastrukturu te uredili infrastrukturu za mogućnost uporabe interneta na području špilje. Razvijena je i mobilna aplikacija proširene stvarnosti „Prehistory Adventureˮ, koja obuhvaća stručne opise nalazišta špilje Vindije te ima i zabavni dio – u obliku kombinacije virtualne proširene i realne stvarnosti putem istraživačkog kviza na zabavan način možete naučiti o svim dijelovima špilje. Razvijeni pristupi proširene stvarnosti bit će upotrebljivi i u školstvu. U sklopu projekta organizirane su i edukativne radionice te arheološki kampovi za sve uzraste. Pripremljeni su i različiti edukativni i informativni tiskani materijali, a u suradnji s općinom Donja Voća Arheološki muzej u Zagrebu je organizirao i niz stručnih radionica te radionica za djecu i odrasle tematski vezanih uz špilju Vindiju. Uskoro će se postaviti i info kućica s turističinim sadržajima za posjetitelje. U njoj će svoje proizvode turistima izlagati lokalni gospodarski objekti i OPG-ovi. Uređena je infrastruktura i putevi kretanja kako bi se sačuvalo zaštićeno područje oko špilje. U Općini Donja Voća i kod partnera na projektu mogla se pogledati izložba Prapovijesna avantura.