T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Kreativni seniori

Projektni programi bili su dostupni osobama starijim od 54 godine iz naselja i općina Klenovnik, Donja Voća, Maruševec, Vinica, Petrijanec, Sračinec, Cestica i Vidovec. Kulturno-kreativne aktivnosti provodile su se u općinama Donja Voća i Vinica. Radionice su osmislili i vodili umjetnici (Ivan Mesek, Jan Kerekeš, Vesna Osojnički i Pjerino Hrvaćanin) s mnogo iskustva u područjima kojima se bave, ali i u edukativnom radu. Aktivnosti su bile usmjerene na, ne samo usvajanje novih vještina i razvijanje kreativnosti, već se kroz zajedničko kreativno izražavanje radilo i na samoosnaživanju te međusobnom povezivanju polaznika.

Projekt se izvodi u sklopu poziva Umjetnost i kultura 54+
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Nositelj projekta: Općina Donja Voća

Ugovorno tijelo: Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

Partneri u projektu: Općina Vinica

Ukupna vrijednost projekta: 704.829,17 HRK

EU sufinanciranje projekta: 599.104,80 kn (Europski socijalni fond)

Razdoblje provedbe projekta: 23.7.2018. – 23.8.2019. (13. mjeseci)

Opći cilj projekta: poboljšanje socijalnih, kognitivnih, emocionalnih i kreativnih vještina osoba starijih od 54 godine, uspostavom kulturno kreativnih aktivnosti u ruralnim područjima Varaždinske županije.

Web stranica: http://kreativniseniori.com/

Aktivnosti i rezultati: Ciljane skupine projekta bile su osobe starije od 54 godine, a na radionicama je sudjelovalo 105 polaznika. Polaznici radionica dobili su nova znanja i vještine, koje mogu primjenjivati u daljnjem kreativnom stvaralaštvu. Polaznici radionica postali su povezani, izgradili su međusobnu jaču vezu između sebe i našli smisao u trećoj životnoj dobi. Otvorili su se za nove spoznaje i osnažili u važnosti dobrobiti stvaranja novih vrijednosti bez obzira na dob, a da pri tome osjete art terapiju kao posljedicu na osobno dobro fizičko i psihičko zdravlje.
Tijekom cijelog postupka provedbe radionica keramike, slikanja i crtanja, folklora i dramske vodilo se računa da polaznici steknu znanja i vještine da su u stanju samostalno nastaviti s radom. U provedbu projekta uključilo se 105 polaznika. Polaznici radionica postali su zapošljivi, društveno uključeni i zdraviji. Tijekom radionica stvorio se značajan broj radova koji se prikazuju javnosti kroz mini izložbe. Nakon završetka projekta polaznici radionice keramike nastavljaju sa svojim aktivnostima. Izrađuju
predmete od gline te sudjeluju na sajmovima kako bi pokazali i prenijeli naučeno znanje i vještine. Voditelji radionica iskazali su veliko zadovoljstvo provođenjem ovakvih radionica usmjerenih na zreliju dob te ističu kvalitetu ostvarenih rezultata u tako kratkom vremenskom periodu provedbe projekta. Polaznici dramske radionice imaju opet prilike pokazati uvježbane priredbe „Čekanje tramvaja u Marčanu“ i „Kak je počel brak na mojem dvorišču“ na manifestacijama u partnerskim općinama. Nabavljena oprema za keramičku radionicu i radionicu slikanja i crtanja dostupna je na korištenje zainteresiranom stanovništvu tog područja u osnovanom kulturno/kreativnom centru Općine Donja Voća. Kroz promidžbu i vidljivost kako od strane projekta tako i od samih korisnika radionica koji svoje radove, društvenu povezanost i slično objavljuju na društvenim mrežama te tima utječu na poticanje kreativnosti u trećoj životnoj dobi te tako neposredno utječu na popularnost općine.

Plakat